Kıl keçisi ve saanen X kıl keçisi (F1) melezlerinde besi performansı ve karkas özellikleri - Şimşek, Ü. Gülcihan; Bayraktar, Metin (My University, 2007)
Bu araştırma, Kıl keçisi ve Saanen x Kıl keçisi (F1) melezi oğlaklarda besi performansı, karkas özellikleri ve etlerin duyusal özelliklerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır.Araştırmada, besi dönemi için 19 baş saf, 15 baş melez (F1), kesim ve karkas özellikleri için her genotipten 8 baş, etlerin duyusal özellikleri için ise 4'er baş erkek materyal kullanılmıştır. Oğlaklar ortalama 22.00 kg geldiklerinde besiye alınmış, besi süresince tüketilen kesif ve kaba yemler kaydedilmiştir. Besi işlemi 98 gün sürmüş, besi sonunda oğlaklar karkas özelliklerinin incelenmesi amacıyla kesime sevk edilmiştir. Besi, kesim ve karkas özelliklerinin karşılaştırılması amacı ile GLM (Genel Linear Model), etlerin duyusal özelliklerinin tespiti için Mann- Whitney U testi kullanılmış, yemden yararlanma özellikleri için istatistiki analiz uygulanmamış, grup ortalamaları verilmiştir.Saf ve melez ırkta besi dönemi boyunca günlük canlı ağırlık artışları sırasıyla 0.123, 0.108 kg, kesif ve kaba yem için yemden yararlanma değerleri sırasıyla 8.83, 1.76 kg ve 10.27, 1.81 kg, soğuk randıman değerleri % 47.32, 48.38 olarak bulunmuş, etlerin duyusal özelliklerinde guruplar arasında istatistiki farklılık saptanmamıştır.Sonuç olarak, araştırılan tüm özelliklerde genotiplerin benzer olduğu görülmüştür.
Keywords: Yem tüketimi; canlı ağırlık artışı; melezleme ıslahı; karkas özellikleri; besi performansı; et kalitesi; kıl keçisi; Saanen