Osmanlının Son Dönemlerinde Marunilerin Lübnan'da Bağımsız Bir Hiristiyan Devleti Kurma Girişimlerinin Fikri Temelleri - Işık, Ramazan (My University, 2005)
Biz bu makalede, XIX. yüzyılda ve XX. yüzyılın başlarında Marunilerin Lübnan'da bağımsız bir Hıristiyan devleti kurma girişimlerinin tarihsel arka planını incelemeye çalışacağız. Modern ulus kavramı, Orta Doğuda XIX. yüzyılda bir sömürge ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Bu kavramdan hareketle Marunilerde etnik kimlik bilinci gelişmiş ve 1920'lere gelindiğinde Avrupalı güçlerin özellikle de Fransa'nın himayesinde Lübnan'da bağımsız bir Hıristiyan devleti kurulması yönünde gayret sarf etmişlerdir. Bu amaçla da I. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupalı güçler özellikle de Fransa nezdinde çok değişik lobi faaliyetleri yürütmüşlerdir.
Keywords: Tarih