İSKEMİK SEREBROVASKÜLER HASTALIKLARDA SERUM E VİTAMİN DÜZEYİ - AKYOL, ALİ (Fırat Üniveristesi, 1994)
SVH' 1ar günümüzde myokart infarktüsü ve kanserlerden sonra ölüm istatistiklerinde üçüncü sırada görülen hastalık gurubudur. Temelinde rol oynayan pek çok faktör vardır ancak en sık neden aterosklerozdur. İşte E vitamini antioksidan etkisi ile insan yaşamının başlaması ile birlikte oluşmaya başlayan gerek ateroskleroz üzerine organizmayı koruyucu etkisi, gerekse organizmanın hücre zarı lipid fazındaki tek antioksidan koruyucu faktör olması nedeniyle sadece SVH' larda değil, tüm sistemlerimizde çok önemli görevleri olan bir vitamindir. İnsan ömrünün her geçen gün uzaması ile beyinde görülen "age pigment" metabolizması ile ilişkisi de gösterildikten sonra, yaşamın sadece süresi ile deyil aynı zamanda kalitesi ile de ilişkisi ortaya çıkmış olan, üzerinde gittikçe daha fazla çalışma yapılan bir etkendir. Çalışmamızda iskemik SVH atağı geçirenlerde düşük kan düzeyi tesbit edildi. Diğer pek çok hastalıkta da tez içinde belirtildiği gibi düşük kan E vitamini düzeyi bildirilmiştir. Ayrıca yukarıda belirtilen en sık diğer iki ölüm nedeni ile kesin ilişkisi de saptanmıştır. Yeni yapılacak çalışmalarla yaş için düzeyler, değişik durumlardaki etkin dozları ve en uygun verilme yollan ile ilgili veriler arttıkça, çok daha verimli kullanılacak ve pek çok hastalığın oluşumunu veya şiddetini E vitamini ile önleyebileceğiz kanaatindeyiz. *"*?' (Si ' i
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Nöroloji; Neurology