İÇ HAT UÇUŞLARDA HAVA ARACI YAKIT VERİMLİLİĞİNİN ÇOKLU DOĞRUSAL REGRESYON ANALİZİ - SERTDEMİR, ERTUĞRUL METEHAN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu tez çalışması, Airbus A321 uçak modelinin çevresel ve operasyonel verimlilik özelliklerini analiz ederek havacılık sektörünün sürdürülebilirlik hedeflerine nasıl katkıda bulunduğunu incelemektedir. A321, dar gövdeli ve orta menzilli uçaklar kategorisinde, yüksek yolcu kapasitesi, yakıt verimliliği ve çevre dostu teknolojileriyle öne çıkmaktadır. Çalışma kapsamında, A321'in yapısal tasarımı, motor teknolojileri, aerodinamik özellikleri ve malzeme kullanımı detaylı şekilde ele alınmıştır. Yakıt tüketimini etkileyen faktörlerin karmaşık yapısını çözümlemek amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizi yöntemi tercih edilmiştir. Bu yöntem, yakıt tüketimi ile uçağın performansı ve operasyonel parametreleri arasındaki ilişkileri istatistiksel olarak modelleyerek, etkili tasarım ve işletme stratejileri geliştirmeye olanak tanımaktadır. Regresyon analizi, parametrelerin birbirleriyle olan etkileşimlerini de değerlendirerek yakıt verimliliğini optimize etmek için uygulanabilir sonuçlar sunmaktadır. Yakıt tüketimini azaltmaya yönelik yenilikçi çözümler, özellikle Pratt & Whitney PW1100G ve CFM LEAP-1A motorlarının sağladığı teknolojik avantajlarla incelenmiştir. Ayrıca, aerodinamik iyileştirmeler ve hafif kompozit malzemelerin kullanımı, karbon emisyonlarını azaltma ve operasyonel maliyetleri düşürme açısından değerlendirilmektedir. Tezde, A321'in yakıt verimliliğini analiz edebilmek için; operasyon boyunca harcanan yakıt miktarının, yolcu sayısı, uçuş seviyesi, uçuş mesafesi, ortalama rüzgar, ortalama hız, uçuş süresi (dakika) ve uçak kalkış ağırlığı gibi parametrelerle olan ilişkisi analiz edilmiştir. Sonuç olarak, havacılık sektöründe sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak için biyoyakıt kullanımı, hidrojen yakıtlı sistemler ve yenilikçi motor teknolojileri gibi öneriler sunulmaktadır. Bu çalışma, A321 gibi modern uçak modellerinin, havacılık sektörünün çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma konusundaki potansiyelini ortaya koyarak sektördeki yenilikçi yaklaşımlara ışık tutmaktadır.

This thesis analyzes the environmental and operational efficiency features of the Airbus A321 aircraft model and examines how it contributes to the sustainability goals of the aviation sector. The A321 stands out in the narrow-body and medium-range aircraft category with its high passenger capacity, fuel efficiency and environmentally friendly technologies. Within the scope of the study, the structural design, engine technologies, aerodynamic properties and material use of the A321 are discussed in detail. Multiple linear regression analysis method was preferred in order to analyze the complex structure of the factors affecting fuel consumption. This method allows the development of effective design and operating strategies by statistically modeling the relationships between fuel consumption and the aircraft's performance and operational parameters. Regression analysis also evaluates the interactions of the parameters with each other and provides applicable results to optimize fuel efficiency. Innovative solutions for reducing fuel consumption were examined, especially with the technological advantages provided by the Pratt & Whitney PW1100G and CFM LEAP-1A engines. In addition, aerodynamic improvements and the use of lightweight composite materials are evaluated in terms of reducing carbon emissions and reducing operational costs. In the thesis, the environmental impacts of A321 are analyzed in the context of carbon emissions, noise pollution, chemical emissions and water vapor effects. As a result, suggestions such as biofuel use, hydrogen fuel systems and innovative engine technologies are presented to achieve sustainability goals in the aviation sector. This study sheds light on innovative approaches in the sector by revealing the potential of modern aircraft models such as A321 to achieve environmental sustainability goals in the aviation sector.
Multiple linear regression analysis of aircraft fuel efficiency in domestic flights
Keywords: Sivil Havacılık