Tane Boyutunun Polikristal NiAl Nano Telinin Mekanik Özelliklerine Etkisi: Moleküler Dinamik Çalışması - Kazanç, Sefa (My University, 2025)
Bu çalışmada tek eksenli çekme gerilmesi altındaki polikristal NiAl nano telinin mekanik özelliklerine tane boyutunun etkisi Moleküler Dinamik (MD) benzetim yöntemi ile incelendi. Çekme deformasyonu sonucu elde edilen zor-zorlanma eğrilerinden Young modülü, akma dayanımı, kopma gerilmesi değerleri belirlendi. Meydana gelen yapısal değişimleri tespit etmek için ortak komşu analiz yöntemi (Common Neighbor Analysis-CNA) kullanılarak belirlenen atomik konumlardan yararlanıldı. Elde edilen sonuçlardan Gömülmüş Atom Metodu (GAM) potansiyel fonksiyonu ile modellenen polikristal nano tel alaşım sistemde tane boyutunun tanelerin hareket mekanizmalarını, tane sınırlarını ve tane boyutu ile akma dayanımı arasındaki ilişkiyi etkilediği tespit edildi. Bu ilişkiden Hall-Petch etkisi ve belirli bir kritik tane büyüklüğünden sonra ters Hall-Petch etkisi gözlemlendi.
Keywords: Moleküler dinamik; nano tel; Hall-Petch etkisi; Tane boyutu; polikristal