ÖNCÜ DEPREMLERİN YAPI DAVRANIŞI ÜZERİNE ETKİSİNİN PERFORMANS ANALİZLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - ÖZDEMİR, EBRU FIRAT (Fırat Üniveristesi, 2024)
Yapıların değişen şiddetteki depremlere nasıl tepki vereceği bilinirse, bu bilgiye dayanarak yapıya güçlendirme yapılıp yapılmayacağı belirlenebilir. Bu amaçla yapılara performans analizleri yapılmaktadır. Performans analizleri kapsamında, yapıların statik itme analizleri yapılarak kuvvet ve/veya deplasman kapasiteleri belirlenir. İstenen performansı sağlayan yapılara müdahale edilmezken, istenen performansı sağlamayan yapılar güçlendirilebilir veya yıkılarak yeniden inşa edilebilir. Performans analizleri yapılırken, yapıların geçmişte maruz kaldığı depremlerin olası zararlı etkileri yeterli seviyede dikkate alınmamaktadır. Düşük şiddetteki bir deprem yapıya gözle görülür hasar vermese de yapıların deplasman kapasitelerini, rijitliğini ve üzerindeki deprem taleplerini değiştirebilir. Öncü depremlerin yapı davranışı üzerindeki etkisi daha önce çok sayıda araştırma ile incelenmiştir. Hatta performans analizlerinde kullanılan çeşitli katsayılar üzerine öncü depremlerin etkisi dahi daha önce incelenmiştir. Ancak, öncü depremlerin statik itme eğrileri üzerindeki etkilerini performans analizlerinin sonuçları açısından ele alan ve öncü depremin şiddetini parametre alan kapsamlı çalışmalar literatürde görülememiştir. Bu çalışmada öncü depremlerin yapıların performans analizlerinde kullanılan parametreler üzerindeki olası etkileri incelenmiştir. Bu amaçla çalışma kapsamında iki boyutlu betonarme çerçeveler kullanılarak doğrusal olmayan statik itme analizleri ve yine doğrusal olmayan zaman tanım alanında analizler yapılmıştır. Bu analizlerden elde edilen sonuçlar ışığında ise yapı performansının belirlenmesinde esas olan deplasman taleplerindeki olası değişimler incelenmiştir. Çalışma kapsamında yapılan analizler sonucunda öncü depremlerin incelenen parametreler üzerinde etkili olduğu görülmüştür.

If it is known how structures will respond to earthquakes of varying intensity, it can be determined whether the structure will be retrofitted or not based on this information. For this purpose, performance analyses are carried out on buildings. By using performance analyses, force and/or displacement capacities of structures are determined by performing static pushover analyses. While structures that provide the desired performance are not retrofitted, structures that do not provide the desired performance can be retrofitted or demolished and rebuilt. When performing performance analyses, the possible harmful effects of earthquakes that structures have been exposed to in the past are not taken into account at a sufficient level. Even if a low-intensity earthquake does not cause visible damage to the structure, it can change the displacement capacities, stiffness and earthquake demands on the structures. The effect of foreshocks on building behavior has been previously examined in numerous studies. Even the effect of foreshocks on various coefficients used in performance analyses has been examined before. However, comprehensive studies that address the effects of foreshocks on static pushover curves in terms of the results of performance analysis and take the intensity of the foreshock as a parameter have not been seen in the literature. In this study, the possible effects of foreshocks on the parameters used in the performance analysis of structures were examined. For this purpose, nonlinear static pushover and nonlinear time history analyses were performed using two-dimensional reinforced concrete frames. In the light of the results obtained from these analyses, possible changes in displacement demands, which are essential in determining building performance, were examined. As a result of the analyses performed in the scope of the study, it was seen that foreshocks had an impact on the parameters examined
Examining the effects of foreshocks on the response of structures in terms of performance analyses
Keywords: Deprem Mühendisliği; İnşaat Mühendisliği