İneklerde California Mastitis Testi ve Sütün Elektrik İletkenliğinin Karşılaştırılması - Timurkan, Hüseyin (My University, 2014)
Bu çalışmada, ineklerde sütün elektrik iletkenliği (Eİ) ile California mastitis testi'nin (CMT)karşılaştırılması ve öneminin ortaya konulması amaçlandı. Çalışmada bir işletmedeki 51 başsağmal Holştayn ineğe ait 204 adet meme başı kullanıldı. Sütün Eİ, Milk Checker cihazı ile ölçüldüaynı meme loblarına CMT uygulanarak sonuçları kaydedildi. Sonuç olarak; sunulan çalışmadamateryal olarak kullanılan ineklerin +1 derecede CMT'ye pozitif sonuç verdiği ve bu hayvanlara aitmeme loblarındaki sütün Eİ'nin ise 5.81±0.06 mS/cm olduğu tespit edildi. Ayrıca, CMT sonuçlarıylasütün Eİ sonuçlarının uyumsuz olduğu da belirlendi.
Keywords: Veterinerlik