Yerel Yönetimlerde Hizmet Verimliliğinin Artırılmasında Halkla İlişkilerin Rolü ve Önemi: Elazığ Belediyesi Örneği - Yatkın, Ahmet (My University, 2007)
İçinde bulunduğumuz yüzyılın mesleği olarak kabul edilen halkla ilişkiler, demokratik toplumlarda ortaya çıkmış, yayılmış ve günümüzde mevcut konumunu daha da sağlamlaştırmış, planlı ve sistemli bir mesleki faaliyet ve her şeyden önce bir iletişim olayıdır. Halkla ilişkilerin amacı, izlenen politika hakkında halkı aydınlatmak ve bu politikanın halk tarafından benimsenmesini sağlamak, halkta yönetime karşı olumsuz tavırları değiştirerek olumlu davranışlar yaratmak, halkın yönetimle ilişkilerini kolaylaştırmak, politika ve kararların i-sabetli olmasını sağlamak için halktan bilgi almak ve bu bilgiyi değerlendirmek, yasaklar hakkında aydınlatıcı bilgi vererek halkın yasaklara uymasını sağlamak, hizmetlerin daha iyi görülmesinde halkın işbirliğini sağlamak, yasalarda ve yönetsel usullerdeki aksaklıkların saptanmasında ve giderilmesinde halkın istek, tavsiye ve şikayetlerinden yararlanarak yönetim ile çalışanlar ve halk arasında etkin bir iletişim kurmaktır. Kurum ve kuruluşları tanıtmak, başarısını, üretimini, çalışmalarını, yönetimini halka anlatmak, halkı kurum konusunda bilgilendirmek ve kamuoyuna yansıtmak işlevi gören halkla ilişkiler, günümüzde kurumların çevresiyle ilişkilerini sağlama ve sağlamlaştırma konusunda başvurdukları en önemli çaba olarak kabul edilmektedir. Demokratik ülkelerde kurulan örgüt ve kuruluşların amacı, belirlenen görev ve hedefler doğrultusunda hizmet ve üretim gerçekleştirmekle birlikte kurum misyonu ve vizyonunu ilgili kesimlere, kamuoyuna tanıtarak kamuoyunu bilgilendirmek ve desteğini sağlamaktır. Kurumlarla ilgili kamuoyunda oluşan o-lumsuz imajı, olumluya dönüştürmede ya da yeni bir imaj yaratmada halkla ilişkiler faaliyetleri ve kurum ile çevresi arasındaki iletişim, son derece önemlidir. Amaç ve hizmetleri ne olursa olsun, kurumsal özellikler taşıyan ve bu özellikleri ile toplumsal yapının bir parçası olan kuruluşlar yaşamlarını içte ve dışta kurulan bir ilişkiler düzeni içerisinde sürdürürler. Bu ilişkilerin denetim altına alınması, belli bir yapısal düzen ve amaç içinde işlemesi etkili bir iletişim politikasının izlenmesini zorunlu kılmaktadır
Keywords: Iletişim; halkla ilişkiler; yerel yönetimler; Elazığ; vizyon; misyon; mahalli idare; belediye; hizmet