YAKIT PİLLİ HİBRİT SANTRALLER - AKBULUT, BİLAL (Fırat Üniveristesi, 2007)
Teknolojik gelisimin çevreye zarar vermeden sürdürülebilmesi için temiz enerji kullanımı zorunludur. Ayrıca mevcut enerji üretimlerinin, yeni ve yenilenebilir enerji kaynakları ile desteklenmesine büyük ihtiyaç bulunmaktadır. Hidrojen, sahip oldugu enerji miktarı ve özellikleri ile önümüzdeki yüzyılın enerji tasıyıcısı olarak görünmektedir. Bu tasıyıcının enerjisini elde etmenin en iyi yolu ise, yakıt pili sistemleridir. Yakıt pili sistemleri; günes, rüzgar, gaz türbini gibi enerji kaynakları ile bir arada kullanılmak üzere hibrit sistemler olusturuldugunda, elde edilen yüksek verim ve üretilen kaliteli elektrik enerjisi hiç süphesiz enerji sektörünün vazgeçilmez bir ögesi olacaktır. Bu çalısmada yakıt pilleri ve yakıt pilli hibrit sistemlerle elektrik enerjisi üretimi konusu ele alınmıstır. Özellikle teknolojisi hızla gelisen Proton Degistiren Membranlı Yakıt Pili ile Katı Oksit Yakıt Pilleri üzerinde durulmustur. Bu yakıt pillerinin kullanıldıgı hibrit santraller incelenmis ve örnek bir hibrit santralin MATLAB'da benzetimi yapılarak sonuçlar irdelenmistir. Anahtar Kelimeler: Yakıt Pili, Yakıt Pili Gerilimi ve Verimi, Hibrit Sistemler.

To avoid disturbing environment, using clean energy is compulsory. In addition, present energy sources will be supported with new and reneweable energy sources. Because of having high energy content and its features, hydrogen is seen as an energy carrier in the next future. The best way of extraction the energy of this carrier is the fuel cell systems. If fuel cell systems are used with such solar, wind, gas turbines as energy sources to build up hybrid systems, the obtained high efficiency and produced high quality electrical energy will be indespensiable items of energy sector. In this thesis, producing electrical energy with fuel cells and fuel cell hybrid systems was studied. Proton exchange membran fuel cell and solid oxid fuel cells that their technologies are fastly developing were especially observed. The hybrid plant used with this fuel cell was analysed. A hybrid plant model was simulated by MATLAB and the results were examined. Key Words: Fuel Cell, Fuel Cell Voltage and Efficiency, Hybrid Systems
Fuel cell hybrid plants
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği