GÖSTERİ TOPLUMU VE KİMLİK SORUNUNA SOSYOLOJİK BAKIŞ - BOZDAĞ, VOLKAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Günümüz toplumunun bir sorunu olan gösteriş ve kimlik sorununu sosyolojik boyutta inceleyen bu çalışmada kimlik üzerine geliştirilen kuramlara, sanal kimlikler ve medyanın birey üzerindeki etkilerine, sosyal paylaşım ağlarının ve internetin sosyalleşme ve kimlik inşası üzerindeki etkilerine, gösteri toplumu ile tüketim ilişkisinin nasıl temellendirildiğine ve tüketim kültürünün oluşmasında medyanın ve medya araçlarının rollerinin neler olduğuna teorik ve uygulamalı çalışmalar üzerinden holistik bir temelde değinilmiştir. Çalışma sadece sosyolojik kaynaklarla sınırlı tutulmamış farklı disiplinlerin verilerine ulaşılarak geniş ve kapsamlı bir literatür çalışması ortaya konulmuş; kitaplar, dergiler, makaleler, internet kaynakları vb. çok farklı dokümanlar kullanılmak suretiyle kimlik sorunu ve gösteri toplumu konuları irdelenmiştir. Bu bağlamda gösteri toplumunu, kimlik ve benlik oluşumunu açıklamaya dönük kuramsal yaklaşımlara değinilerek genel çıkarımlar ve tespitlerde bulunulmuştur. Yapılan çalışma sonunda bireyin medya araçlarının etkisiyle doğduğu çevrenin, ailesinin yaşam ve görüşlerinden, mahremiyet, örf, adet vs. gibi temel yapı taşlarından bağımsız yaşantılara özendiği, sahip olmak istedikleri kimliklerini sanal platformlarda oluşturduğu, gösteriş uğruna tüketim nesnesi haline geldiği, yüz yüze ilişkilerden çok sanal ilişkilere doğru kaydığı, bireysel ve toplumsal anlamda davranışlarında değişimlerin yaşandığı, sosyalleşirken aynı zamanda kendisine ve çevresine yabancılaştığı sonucuna varılmıştır. Bu kapsamda günümüz toplumunda gösteriş ve kimlik sorunu yaşayan bireylerin artmasını engellemek, medya araçlarının birey ve toplum üzerinde olumsuz etkilerinin azaltmak, sosyo-kültürel anlamda norm ve değerlerimizin neler olduğunu bireylere doğru ve etkili bir şekilde anlatmak toplumsal anlamda daha büyük sorunların yaşanmasını engelleyeceği sonucuna varılmıştır.

In this study, which examines the problem of vanity and identity, which is a problem of today's society, in a sociological dimension, the theories developed on identity, virtual identities and the effect of media on the individual, the effects of social networking networks and the internet on socialization and identity construction, how the relationship between society of the spectacle and consumption are grounded, and what the roles of media and media tools are on the formation of consumption culture are employed on a holistic basis through theoretical and applied studies. The study was not limited to sociological sources, but a wide and comprehensive literature study was revealed by reaching the data of different disciplines. The identity problem and the society of demonstration were examined by using many different documents like books, magazines, articles, internet resources, etc. In this context, general inferences and determinations were made by referring to the theoretical approaches to explain the society of spectacle, identity and self-formation. At the end of the study, it has been concluded that, individuals, with the effect of media tools, emulate lives independent of the basic building blocks such as the customs and traditions of their family and their view of life, create the identities they want to have on virtual platforms, become an object of consumption for the sake of showing off, shift towards virtual relationships rather than face-to-face relationships, experience changes in their individual and social behaviors, and become alienated from themselves and their surroundings while socializing. In this context, it has been concluded that preventing the increase of individuals who have problems with showing off and identity in today's society, reducing the negative effects of media tools on individuals and society, explaining our socio-cultural norms and values to individuals accurately and effectively will prevent bigger problems in the social sense.
Show society and identity to your problem sociological perspective
Keywords: Sosyoloji