Elazığ Bölgesinde koyunlarda görülen piyeten'in etyolojisinde çinko ve bakırın rolü - Sağlıyan, A.; Günay, C.; Koparır, M. (My University, 2003)
Bu çalışma piyetenin etyoloj isinde çinko ve bakırın rolünün belirlenmesi amacıyla yapıldı. Hastalığın görüldüğü sürülerde ırk ve yaş ayrımı yapılmadan sağlıklı (n=30) ve piyetenli (n=30) toplam 60 koyundan kan ve tırnak örnekleri alındı. Bu materyallerdeki çinko ve bakır düzeylerinin tespitinde atomik absorbsiyon spektrofotometresi kullanıldı. Elazığ bölgesi sağlıklı ve piyetenli koyunlarda ortalama serum çinko (95.80±3.49 - 46.7712.50) ve tırnak çinko (48.79±1.55 - 39.8711.62) düzeylerinin istatistiksel olarak (p<0.001) önemli olduğu görüldü. Piyetenli koyunların ortalama serum bakır düzeyleri (60.6411.25) sağlıklı koyunların serum bakır düzeyinden (66.8911.45) daha düşük olduğu ve aralarındaki farklılığın istatistiksel olarak önemli (p<0.01) olduğu tespit edildi. Bölgedeki, sağlıklı koyunların ortalama tırnak bakır düzeyinin (16.8710.61), piyetenli olanlara (15.2810.56) oranla daha yüksek ve istatistiksel olarak (p<0.05) önemli olduğu saptandı. Sonuçlar dikkate alındığında; çinkonun piyetenin etyolojisinde predispoze bir faktör olarak rol alabileceği görülmektedir. Bu nedenle, Elazığ bölgesi koyunlarda çinkonun rasyonlara katılması ve ayak banyosu olarak kullanılmasının yararlı olacağı sonucuna varıldı. Bakırın ise; bölgede piyetenin etyolojisinde predispoze bir faktör olarak etkili olmadığı düşünülmektedir.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Analitik; Veterinerlik