MÜTAREKE DÖNEMİ TÜRKİYE’NİN ULAŞIM DURUMU - Ezer, Feyzullah (My University, 2017)
Osmanlı Devleti'nin kuruluş döneminden itibaren sahip olduğu kara yolu ağı XIX. yüzyıla kadar ulaşım ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiştir. Ancak Avrupa'daki Sanayi Devrimi sonrası gelişmelerin de etkisiyle mevcut yollar ihtiyacı karşılamaz olmuştur. XIX. yüzyıldan itibaren tüm dünyada önemli ve güçlü bir ulaşım aracı olmaya başlayan demiryolu, Osmanlı topraklarında da yapılmaya başlanmıştır. Yolların ve motorlu taşıtların sayısının son derece sınırlı olduğu Osmanlı Devleti'nin son döneminde demiryolları ulaşım araçlarının tek yolu haline gelmiştir. Milli Mücadele başlangıcında yabancı şirketlerin işlettiği demiryolları da ülke ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kalmıştır. Bu sebeple Mustafa Kemal Atatürk tarafından Cumhuriyet'in ilk yıllarında ulaştırma alt yapısının geliştirilmesi bir zorunluluk olarak görülmüştür
Keywords: Tarih; Taşınım Bilimi ve Teknolojisi