Değişik yoğunluktaki bakır sülfat (CuSO4) solusyonununda bırakılan Gökkuşağı Alabalıklarında (Oncorhynchus mykiss) Makroskobik ve mikroskobik incelemeler - Sağlam, Naim; Ural, Mesut (My University, 2003)
Klinik olarak sağlıklı olduğu belirlenen 20 gökkuşağı alabalığa (Oncorhynchus mykiss), bakır sülfatın (CuSO4) 1 ppm, 8 ppm, 16 ppm ve 32 ppm'lik konsantrasyonlarında tutularak, balıklar üzerindeki etkisi incelendi. Bakır sülfatın her konsantrasyonu için 5 alabalık kullanıldı. Ayrıca 5 balık da kontrol grubu için ayrı bir akvaryuma bırakıldı. Bakır sülfatın bütün konsantrasyonlarında başlangıçta balık hareketleri değişmezken, zamanla alabalıkların sallanarak yüzdüğü, vitalitelerinin azaldığı ve ters dönerek öldükleri gözlendi. Ölen balıklar ve kontrol grubu alınarak sistemik nekropsileri yapıldı. Makroskobik olarak balıkların operkulum ve yüzgeç uçları ile solungaç flamentlerinde CuSO4 kristallerinin olduğu, solungaç lamellalarının birbirine yapıştığı ve vücut yüzeyinden aşırı mukus salgılandığı görüldü. Mikroskobik olarak ise solungaç lamellalarında pilar ve epitel hücrelerde dejenerasyon, vakuoler dejenerasyon ve damarlarda hiperemi ile hemoraji belirlendi. Dalakta kanama, karaciğerde vakuoler dejenerasyon, sinuzoidal boşluklar ve venalarda konjesyon, kalp kasında belirgin hemorajik bölgeler, böbreklerde tubulus epitellerinde dejeneratif değişiklikler ve hemoraji ve lenfosit infiltrasyon saptandı. Bu bulgulara dayanılarak CuSO4 tedavi amaçlı kullanıldığında dikkatli davranılması gerektiği ve balıklara uzun süre uygulandığında zararlı olabileceği sonucuna varıldı.
Keywords: Histopatoloji; klinik görünüm; mikroskopla inceleme; tatlısu balıkları; gökkuşağı alabalığı; Oncorhynchus mykiss; bakır sülfat