FARKLI ILIK KARIŞIM KATKILARI İLE HAZIRLANAN MARSHALL NUMUNELERİNİN ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - İstek, Akın; Alataş, Taner (My University, 2019)
Asfalt üretiminde uygulamaya konulan bilimsel gelişmelerden biri de ılık karışım asfaltteknolojisidir. Ilık karışım asfalt teknolojisi ile daha düşük sıcaklıklarda asfalt üretimi mümkünolmaktadır. Bu çalışmada, Pawma-1 (%0,35) ve Low Energy and Low Carbon-Dioxide Asphalt Pavement(Leadcap) (%1,5) ılık karışım asfalt katkı maddeleri ile Stiren-Butadien-Stiren (SBS) (%2) katkı maddesikarışım numunelerinde denenmiştir. Bununla beraber, sönmüş kirecin ılık karışım asfaltlarda filler olarakkullanımının etkileri de incelenmiştir. Çalışmada TÜPRAŞ rafinerisinden temin edilen bitüm (B50/70) veagrega olarak Elazığ Hankendi bölgesinden temin edilen kalker türü kırmataş malzeme kullanılmıştır.Modifiye bağlayıcılar hazırlandıktan sonra Marshall yöntemine göre optimum bitüm oranları belirlenerekkarışım numuneleri hazırlanmıştır. Karışım numunelerinin yarısında filler yerine %2 oranında sönmüşkireç kullanılmıştır. Hazırlanan numuneler üzerinde Marshall stabilite ve akma deneyi (ASTM D-1559)uygulanmıştır. Leadcap, Pawma-1 ve SBS katkıları ile hazırlanan karışımlarda stabilite artmıştır. Sönmüşkirecin, ılık karışım asfaltların stabilitelerini arttırdığı görülmüştür. Sönmüş kireç katkılı SBS modifiyelikarışımların en olumlu sonuçları verdikleri tespit edilmiştir.
Keywords: Mühendislik; Makine; İnşaat Mühendisliği