Araştırma Topluluğu Bağlamında Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretildiği Sanal Sınıflar - Aktaş, Yasin; Yılmaz, Fatih (Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Derneği, 2022)
Bu çalışma, Türkçenin yabancı dil olarak öğretildiği sanal sınıfları araştırma topluluğu modeli bağlamında ele almaktadır. Sanal öğrenme ortamlarını sosyal, bilişsel ve öğretimsel buradalık boyutlarıyla ele alan araştırma topluluğu modeli, bu ortamlardaki öğrenmenin çeşitli boyutlarına ve gerçekleşmesine ilişkin ölçütler öne süren ve daha etkili bir sanal sanal sınıf meydana getirmeyi amaçlayan bir öğrenme kuramıdır. Çalışma, nitel bir araştırma olup durum çalışması olarak yürütülmüştür. Veriler ise bir devlet üniversitesindeki Türkçe Öğretim Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde Türkçe öğrenen A1 düzey öğrencilerin sanal öğrenme ortamlarında yapılmış derslerin katılımsız gözlem yöntemiyle gözlemlenmesi sonucunda elde edilmiştir. Bu süreçte farklı dil becerilerine yönelik olmak üzere toplam on adet ders gözlemlenmiş ve daha sonra bu dersler video kayıtları üzerinden araştırma topluluğu modelinin ortaya koymuş olduğu ölçütler çerçevesinde betimsel olarak çözümlenmiştir. Çözümleme neticesinde elde edilen bulgular, ele alınan sanal sınıflarda öğretimsel boyuttaki etkinliklerin öğretmen güdümlü olarak ön planda olduğunu, sosyal ve bilişsel boyutlardaki etkinliklerin ise daha kısıtlı olduğunu ve bu boyutlardaki beklenen öğrenci davranışlarının tam anlamıyla gözlemlenebilir olmadığını ortaya koymuştur.
Keywords: Other Fields of Education; Alan Eğitimleri