GİZLİ ISI DEPOLAMALI İKİ FAZLI TERMOSİFON GÜNEŞ ENERJİLİ SU ISITICISININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - ÖZÇELİK, NİDA (Fırat Üniveristesi, 2012)
Her ne kadar ısıl depolama için su ucuz ve efektif bir depolama ortamı olsa da, depolama yoğunluğunu artırmak ve depolama maliyetini düşürmek için günümüzde diğer depolama ortamı seçenekleri de çalışılmaktadır. Depolama ortamı olarak kalsiyum klorür hekzahidrat (CaCl2.6H2O) içeren gizli ısı depolamalı iki fazlı termosifon güneş enerjili bir su ısıtıcısının ısıl davranışı ve performansı Elazığ ilinin yaz iklim şartlarında deneysel olarak çalışıldı.Bu çalışma, kaynama ve yoğuşmanın süper ısı transfer karakteristiklerini kullanan iki fazlı güneş enerjili termosifon bir su ısıtıcısındaki gizli ısı depolamanın termal performansını deneysel olarak incelemekte ve klasik güneş enerjili su ısıtıcısında bulunan dezavantajları yok etmektedir.Bu çalışmanın amacı, bir gizli ısı depolama ünitesine bağlı iki fazlı termosifon güneş enerjili bir su ısıtıcısının ısıl performansını belirlemektir. Bu amaçla, faz değişimli enerji depolama ünitesine sahip iki fazlı bir termosifon güneş enerjili su ısıtıcısı tasarlanıp imal edildi ve test edildi.Bütün deneylerin sonuçları gösterdi ki, depolama tankında faz değiştiren maddenin (FDM) kullanımı, özellikle gece saatlerinde depo suyu sıcaklığının artışına önemli bir katkı sağlamaktadır.Anahtar Kelimeler: Güneş enerjili su ısıtıcısı, İki fazlı termosifon, Gizli ısı depolama, Faz değiştiren madde (FDM)

Experimental Investigation Of Two-Phase Thermosyphon Solar Water Heater Withlatent Heat StorageAlthough water is a cheap and effective medium for thermal energy storage, other options are currently being studied, to increase the storage density or to reduce the cost of the storage. A thermal behavior and performance of a two-phase thermosyphon solar water heater integrated to a latent heat storage unit, tested with calcium chloride hexahydrate (CaCl2.6H2O) as storage medium, have been studied experimentally, under the summer climatic conditions of Elazığ.This study experimentally studies the thermal performance of latent heat storage in a two-phase thermosyphon solar water heater, which utilizes the superior heat transfer characteristics of boiling and condensation, and eliminates drawbacks found in the conventional solar water heater.The objective of the study is to determine thermal performance of a two-phase thermosyphon solar water heater integrated to a latent heat storage unit. For this purpose, a two-phase thermosyphon solar water heater with phase change energy storage unit was designed, constructed, and tested.The results of all experiments indicate that, the use of phase change material (PCM) in the storage tank provide a significant benefit in increasing of storage water temperature at especially night.Keywords: Solar water heater, Two-phase thermosyphon, Latent heat storage, Phase change material (PCM)
Experimental investigation of two-phase thermosyphon solar water heater withlatent heat storage
Keywords: Makine Mühendisliği; Enerji