TABERİ TEFSİRİ'NDE İNANÇ VE İBADETLERİ AÇISINDAN YAHUDİLİK - KÖSELİ, KÜBRA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmanın amacı Taberi Tefsiri'nde inanç ve ibadetleri açısından Yahudilik dininin incelenmesidir. Bu amaçla hazırlanan çalışma giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın giriş kısmında Ebu Cafer Muhammed b. Cerir et-Taberî'nin hayatı, ilmi kişiliği, eserleri ve tefsir yöntemi hakkında genel bilgiler ele alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde Yahudi inancının Taberi tefsirindeki tasviri ve değerlendirilmesine ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Bu bölümde Yahudilerin inançlarıyla alakalı literatür bilgileri, Kuran ayetleri, Taberî tefsiri ve bazı müfessirlerin tefsirleri değerlendirilmiştir. Çalışmada Yahudilerin inançlarına ilişkin Kuran'da yer alan ayetlerin yanı sıra Yahudilerin kutsal kitapları olan Tevrat'ta ele alınış biçimine de verilerek benzer ve farklı yönleri karşılaştırılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Yahudilikte ibadetler ve Yahudilerin karakteristik özelliklerinin ayetlerde ve Taberî tefsirinde ele alınış biçimlerine yer verilmiştir.

The aim of this study is to examine Judaism in terms of beliefs and worship in Taberi Tafsir. For this purpose, the study consists of introduction, two main sections and conclusion sections. In the introduction part of the study, Abu Jafar Muhammad b. Cerir et-Taberî'nin life, scientific personality, works and general information about the method of commentary is given. In the first part of the study, information about the depiction and evaluation of Jewish faith in Taberi description is given. In this section, literature information about Jewish beliefs, verses of the Qur'an, Tabari exegesis and commentaries of some commentators are given. In this study, in addition to the verses in the Holy Qur'an regarding the beliefs of the Jews, the similar and different aspects are compared by giving the way they are handled in the Torah, which is the holy books of the Jews. In the second part of the study, the worship in Judaism and the characteristics of the Jews are discussed in verses and Tabarî commentary.
An evaluation of information related to Judaism in Taberi tefsiri
Keywords: Din; Tarih