Yumurta tavukçuluğunda kullanılan yetiştirme sistemleri - Baykalır, Yasin; Şimşek, Ülkü Gülcihan (My University, 2014)
Avrupa Birliği (AB)’nin 1999/74/EC konsey kararıyla 1 Ocak 2012’den itibaren konvensiyonel kafes sistemlerinin AB’ye üye ülkelerde yasaklanmasıyla yumurta tavukçuluğunda alternatif sistemlerin kullanılması gündeme gelmiştir. Türkiye’nin AB’ye üye olma sürecinde olduğu göz önüne alınarak yumurta tavukçuluğunda kullanılan yetiştirme sistemlerinin yapılarının, avantaj ve dezavantajlarının bilinmesi mevcut işletmelerin sürdürülebilirliği ve sektöre yeni adım atacak yetiştiricilerin değişikliklere hazırlıklı olmaları açısından önemlidir. Bu konuda Türkiye’de yapılacak araştırmaların yumurta tavukçuluğu sektörüne katkıları olacağı düşünülmektedir.

Since conventional cage systems banned in European Union (EU) member states in January 1, 2012 with council directive 1997/74/EC, a need of using alternative systems for egg production has increased. Considering accession process of Turkey to EU, knowing structure, advantage and disadvantages of the breeding systems of egg poultry are important for the sustainability of the existing enterprises and preparedness for the changes of new enterprises. Researches which will be conducted in Turkey on this subject are expected to have contribution to the egg production sector.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Yumurta tavuğu; Kafesli sistemler; Kafessiz sistemler; Diğer sistemler