Ultraviyole radyasyona maruz kalan tavşan lenslerinde alfa lipoik asit ve oktreotidin oksidatif hasara karşı koruyucu etkisi - Demir, Ülkü; Demir, Tamer; İlhan, Nevin (My University, 2005)
Amaç: Ultraviyole A+Psoralen tedavisi alan deneklerin lenslerinde alfa lipoik asit ve oktreotidin oksidatif hasara karşı koruyucu etkisini araştırmak. Gereç ve Yöntem: Denekler 2500-3000 gram ağırlığında tavşandan oluşturulup, her grupta 5'er adet olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır. Deneklere 90 gün boyunca hergün 12 saat 320-405 nm 2J/cm2/sa ultraviyole A uygulanmıştır. Bu süre boyunca 1. gruba (kontrol grubu-G1) herhangi bir işlem yapılmamıştır. İkinci gruba (UV A grubu-G2) sadece ultraviyole A uygulanmıştır. Üçüncü gruba (PUVA grubu-G3) 8-methoxypsoralen (8-MOP)+ultraviyole A uygulanmıştır. Dördüncü gruba (Alfa lipoik asit grubu-G4) 8-MOP +ultraviyole A+alfa lipoik asit uygulanmıştır. Beşinci gruba (Oktreotid grubu-G5) 8-MOP+ultraviyole A+oktreotid uygulanmıştır. Denekler 90. günün sonunda dekapitasyon ile öldürüldükten sonra gözleri enükle edilip, lensleri ayrıştırılarak biyokimyasal incelemeye alınmıştır. Biyokimyasal incelemede lens malondialdehit (MDA), süperoksit dismutaz (SOD) ve glutatyon peroksidaz (GSH-PX) düzeyleri ölçülmüştür. Bulgular: Lens MDA düzeyi UV A grubu ile Alfa lipoik asit ve Oktreotid grupları karşılaştırıldığında (p<0.01), PUVA grubu ile Alfa lipoik asit ve Octreotid grupları karşılaştırıldığında (p<0.001) ilaç gruplarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Lens SOD (p<0.01) ve GSH-PX (p<0.001) düzeyleri ise UV A ve PUVA grupları ile Alfa lipoik asit ve Oktreotid grupları karşılaştırıldığında ilaç gruplarında yüksek bulunmuştur. Kontrol grubu ile ilaç grupları karşılaştırıldığında, SOD ve MDA düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmezken, GSH-PX düzeyinde anlamlı farklılık görülmüştür (p<0.01). Kontrol grubu ile UV A ve PUVA grupları karşılaştırıldığında ise, SOD ve GSH-PX düzeyleri kontrol grubunda yüksek bulunurken (p<0.01), MDA düzeyi kontrol grubunda UV A ve PUVA gruplarına göre düşük bulunmuştur (p<0.05, p<0.01). Sonuç: PUVA tedavisi ile fototoksik hasara maruz kalan gözlerde antioksidan savunma sistemlerini artırıcı potansiyele sahip alfa lipoik asit ve oksijen radikal metabolizmasında düzenleyici rol oynayan oktreotidin koruyucu etkiye sahip olduğu düşünülmektedir.
Keywords: Antioksidanlar; Tavşanlar; Ultraviyole ışınları; PUVA tedavisi; Lens; kristalin; Oktreotid; Tioktik asit