Mezbahadan toplanan ovaryumlardan elde edilen sığır oositlerinin in vitro maturasyonu ve fertilizasyonu - Ün, Mustafa; Küplülü, Şükrü (My University, 2005)
Bu çalışmada, mezbahadan toplanan ovaryumlardan elde edilen sığır oositlerinin maturasyon ve fertilizasyon oranlarının follikül çapı ile ilişkilendirilerek ortaya konması amaçlanmıştır. Çalışma materyali olarak Ankara ili Çubuk ilçe mezbahasında kesilen hayvanlardan toplanan 575 ovaryum kullanıldı. Ovaryumların üzerlerindeki yüzeysel folliküller çaplarına göre (2-7 mm-Grup I ve 7-10 mm-Grup II) sayıldı. Tüm folliküllerin 18 G iğne ile punksiyonları yapılarak oositler aspire edildi. Aspire edilen kumulus-oosit kompleksleri morfolojilerine göre sınıflandırıldı. Yanlızca I. ve II. kalite oositler in vitro maturasyon vasatına (TCM-199+%10 (v/v) FCS+%0.6 BSA) aktarılarak, 39°C sıcaklıkta %5 CO2 atmosferinde 22-24 saat inkübe edildi. İnkubasyon sonrası mature oosit-ler fertilizasyon vasatına (TALP+10 /xg/ml Heparin) aktarıldı. Fertilizasyon, 39°C sıcaklıkta %5 CO2 atmosferinde 18-19 saatte gerçekleştirildi. Grup I'de aspirasyondan sonra I ve II. kalite oldukları belirlenen toplam 1911 ve Grup H'de 1108 kumulus-oosit kompleksinin maturasyon kültürü sonrası Grup I'de 1327 ve Grup H'de ise 823'ünde maturasyonun şekillendiği saptandı. Grup I ve H'de elde edilen maturasyon yüzdeleri ise sırasıyla %69.44 ve %74.2 olarak belirlendi (p>0.05). Grup I'de 1327 oositten 576 (%43.4)'sında ve Grup H'de 823 oositten 419 (%51)'unda fertilizasyon şekillendi. Sonuç olarak, mezbahadan toplanan sığır ovaryumları in vitro embriyo üretiminde iyi bir kaynak olduğu, ancak toplanan ovaryumların yüzeyindeki folliküllerden aspire edilen oositlerin maturasyon ve fertilizasyon kapasiteleri oldukça değişkenlik gösterdiği ve in vitro çalışmalarda kullanılabilecek oositlerin elde edildikleri folliküllerin çapları ile oositlerin maturasyon ve fertilizasyon başarıları arasında kuvvetli bir ilişki olduğu, follikül ölçüsü arttıkça fertilizasyon oranının yükseldiği sonucuna varıldı.
Keywords: In vitro; sığır; oosit olgunlaşması; oosit; in vitro oosit olgunlaşması; döllenme