MALATYA KUZEYDOĞUSUNDAKİ PLÜTONİK KAYAÇLARIN PETROGRAFİK, JEOKİMYASAL VE PETROJENEZ AÇISINDAN İNCELENMESİ - Ertürk, Mehmet Ali (My University, 2025)
Bu çalışmada, Malatya kuzeydoğusunda yüzeyleyen geç Kretase yaşlı plütonik kayaçların petrografik, jeokimyasal ve petrojenez özellikleri değerlendirilmiştir. İncelenen kayaçlar gabro, diyorit, granodiyorit, kuvars monzonit ve granit litolojilerinden oluşmaktadır. Mineral bileşimleri ve dokusal özelliklerine göre bu birimler, çok evreli magmatik süreçlerin ürünleri olarak tanımlanmıştır. Ana ve iz element verileri, kayaçların kalk-alkalin karakterli olduğunu ve SiO? içeriğiyle birlikte belirgin fraksiyonel kristallenme eğilimi gösterdiğini ortaya koymaktadır. İz element diyagramlarında görülen LILE ve LREE zenginleşmesi ile Nb, Ti ve Eu’daki negatif anomaliler, magmatik etkinliğin aktif kıta kenarı yay ortamında geliştiğine işaret etmektedir. Tektonik sınıflama diyagramlarına göre örneklerin çoğu volkanik yay granitleri alanında konumlanmaktadır. AFC modellemeleri, özellikle kuvars monzonit örneğinde kabuksal malzeme katkının arttığını göstermektedir. Elde edilen tüm veriler, bu plütonik kayaçların manto kökenli mafik magmaların kıtasal kabukla etkileşimi sonucu evrimleştiğini ve aktif kıta kenarına özgü çok evreli yay magmatizmasının temsilcisi olduğunu göstermektedir.
Keywords: Jeokimya; plütonik kayaçlar; magmatik evrim; aktif kıta kenarı; AFC modelleme