Kahkaha Yogasının Emzirme Öz-Yeterliliği Üzerine Etkisinin İncelenmesi: Randomize Kontrollü Çalışma - Küçükkelepçe, Didem Şimşek; Unver, Hacer; Kurt, Nuray (My University, 2024)
Amaç: Bu araştırmanın amacı, kahkaha yogasının emzirme öz-yeterliliği üzerine etkisini incelemektir. Yöntem: Yapılan araştırma randomize kontrollü deneysel çalışma türündedir. Araştırma Türkiye’nin doğusundaki bir ilin, il merkezindeki Aile Sağlığı Merkezi’nde (ASM) gerçekleştirildi. Birinci basamakta; 0-1 aylık bebeğe sahip olan ve çeşitli nedenlerle ASM’ye başvuran kadınlar ile görüşülüp, araştırmanın ön test verileri toplandı. Deney grubundaki kadınlara kahkaha yogası uygulandı. İkinci basamakta; kadınlar ile iletişim kurularak atandıkları grup (deney veya kontrol) doğrultusunda veriler toplandı. Araştırma verileri toplanırken, “Tanımlayıcı Bilgi Formu”, “Postnatal Emzirme Öz-Yeterlilik Ölçeği-Kısa Formu” kullanıldı. Bulgular: Araştırmada deney ve kontrol grubu kadınlar arasında sosyo-demografik özellikler ve ön test emzirme öz-yeterlilik puan ortalaması açısından istatistiksel olarak önemli farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Uygulanan altı haftalık kahkaha yogası sonucunda, deney grubunun emzirme öz-yeterlilik puanının X?=48.867 ± 4.51, kontrol grubunun emzirme öz-yeterlilik son test puan ortalamasının X?=41.818 ± 10.73, olduğu ve deney gurubundaki artışın istatiksel anlamlılık gösterdiği saptanmıştır (p<0.05). Bununla birlikte deney grubunda; emzirme öz-yeterlilik ön test değerine göre emzirme öz-yeterlilik son test değerindeki artış anlamlı farklılık gösterirken (p<0.05), kontrol grubunda; emzirme öz-yeterlilik son test değerindeki artış anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Sonuç: Sonuç olarak, kahkaha yogasının annelerin emzirme öz-yeterliklerini geliştirdiği belirlenmiştir.
Keywords: Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri