Effect of dl-alpha-tocopherol-acetate on the fracture healing of experimental radial diaphysis fracture in dogs - Durmuş, Ali Said; Akpolat, Nusret; Ünsaldı, Emine (My University, 2008)
Bu deneysel çalışma köpeklerde radiusun diyafizer kırıklarında, kırık iyileşmesi üzerine E vitamininin (dl-alfa-tokoferol asetat) etkisini araştırmak amacıyla gerçekleştirdi. Onsekiz adet, erişkin (ortalama 3 yaşında), melez dişi köpekler iki eşit gruba ayrıldılar. Radiusun diyafizinde kırık oluşturulduktan sonra fiksasyon plaka ile gerçekleştirildi. Operasyondan sonra birinci gruptaki (deneme grubu) köpeklere dl-alfa-tokoferol asetat (20 mg/kg/gün) intramusküler olarak bir hafta süre ile enjekte edildi. İkinci gruptaki köpekler kontrol grubu olarak izlemeye alındılar. Çalışmanın sonucu operasyondan sonra 15, 30 ve 60. günlerde klinik ve radyolojik olarak değerlendirildi. Her muayene gününde her gruptan 3 olgunun doku örnekleri alındı ve bu köpekler serbest bırakıldı. Dl-alfa-tokoferol asetat'ın erken dönemde (ilk 15 günde) daha etkili olması kırık bölgesinde oluşan serbest oksijen radikalleri üzerine antioksidan etki göstermesine bağlandı. Ancak bu farkın uzun dönemde (30 günden sonra) kapandığı saptandı. Sonuç olarak kırık oluştuktan hemen sonra (erken dönemde) bir hafta süreyle verilen dl-alfa-tokoferol asetat'ın köpeklerde kırık iyileşmesi üzerinde olumlu etkisinin olduğu kanısına varıldı.
Keywords: E vitamini; kemik kırıkları; antioksidanlar; köpek; kemik; iyileşme; alfa-tokoferol