Türk Kamu Yönetiminde İç Denetim Mekanizmasının İşleyişi - Baykara, Firdevs Koç (Fırat University, 2020)
Kamu örgütleri, hızla değişen ve dönüşen dünyaya uyum sağlamak için modern yönetim tekniklerini kullanmaktadır. Bu değişim ve dönüşüme uyum sağlama süreci bir takım riskleri de beraberinde getirmektedir. Kamu örgütlerinin eksiklikleri ve yetersizliklerinin yanı sıra yapısal sorunları bu uyum sürecini olumsuz yönde etkilemektedir. Ortaya çıkabilecek risklerin yönetiminin sağlıklı yürütülebilmesi başta olmak üzere örgütün amaçlarında herhangi bir sapmanın gerçekleşmemesi ve bu amaç doğrultusunda faaliyet gösterilmesi için iç denetim mekanizmasının gerekliliğini ve hatta zorunluluğunu vurgulamak gerekmektedir. İç denetime yönelik yasal düzenlemelerin yeterli olduğu görülmesine rağmen kamu örgütlerinde iç denetim mekanizması sağlıklı işlememekte ve bu konuda gerekli hassasiyet gösterilmemektedir. Aynı zamanda iç denetimi sadece mali alanla sınırlı gören anlayışın egemen olması iç denetim mekanizmasının işlerliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmada kamu yönetiminde; iç denetim mekanizmasının, nasıl işlediği, aksayan yönlerinin neler olduğu ve daha etkin bir iç denetim mekanizmasına nasıl sahip olunabileceğine yönelik analizler gerçekleştirilecektir.