Öğretmen adaylarının üstbiliş düşünme becerileri algıları ve başarı yönelimlerine yönelik tutumlarının çeşitli değişkenlere göre değerlendirilmesi - Tuncer, Murat; Bahadır, Ferdi (My University, 2017)
Bu araştırmanın genel amacı öğretmen adaylarını üstbiliş düşünme becerileri algıları ve başarı yönelimleri açısından değerlendirmektir. Bu amaçla bu her iki bağımlı değişkene yönelik görüşler arasında cinsiyet, sınıf, yaş ve bölüme göre anlamlı düzeyde görüş farkı olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmanın evrenini Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde amaçlı örnekleme yöntemine başvurulmuştur. Araştırma bulgularından biri üst biliş düşünme becerileri ölçeğinin cinsiyete göre karşılaştırıldığı bağımsız gruplar t testi sonucuna göre ölçeğin “Karar verme becerileri” alt faktöründe kadın öğretmen adayları lehine anlamlı fark gözlenmiş olmasıdır. Diğer bir bulgu ise başarı yönelimleri ölçeğinin “Öğrenme yaklaşma” ve “Öğrenme kaçınma” alt faktörlerinde kadın öğretmen adayları lehine anlamlı fark gözlenmiştir. Öğretim esnasında araştırılan bu değişkenlerin birlikte ele alınması gerekmektedir.
Evaluation of perceptions of metacognitive thinking skills and success relations of teacher's candidates in terms of various variables
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Üstbiliş düşünme; Başarı yönelimleri; İlişkisel tarama; Öğretmen adayları; Öğretmen yetiştirme; Metacognition thinking; Success relations; Correlational survey; Teacher candidates; Teacher training