Hepatoselüler karsinom tanılı hastaların demografik, klinik ve radyolojik özelliklerinin retrospektif olarak değerlendirilmesi - Çelik, Ferhat (Fırat Üniveristesi, 2026)
Hepatoselüler karsinom (HCC), dünya genelinde en sık görülen primer karaciğer kanseri olup, önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Bu çalışmamızda, HCC tanılı hastaların demografik, klinik ve radyolojik özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tek merkezli retrospektif tanımlayıcı nitelikte olan çalışmamıza, HCC tanısı konulan 150 hasta alınmıştır. Hastaların demografik özellikleri, etiyolojik faktörler, tümör karakteristikleri, Child-Pugh sınıflaması ve biyokimyasal parametreler değerlendirilmiştir. Hastaların ortalama yaşı 65,15±12,69 yıl (medyan 65 yıl) olup, %85,3'ü erkek, %14,7'si kadın olarak bulundu. Hepatit B virüsü (HBV) %56 ile en sık neden olarak tespit edilmiş olup bunu sırasıyla kriptojenik nedenler (%21,3), hepatit D virüsü (HDV) (%14), hepatit C virüsü (HCV) (%6,7) ve otoimmün hepatit (%1,3) takip etmiştir. Hastaların %82'sinde siroz zemininde HCC gelişimi tespit edilmiştir. Hastaların %53,3'ünde multifokal, %46,7'sinde soliter lezyon tespit edildi. Ortalama tümör boyutu 5,35±3,55 cm (medyan 4 cm) olarak saptanmıştır. Makrovasküler invazyon %36,7, uzak organ metastazı %14, lenf nodu metastazı ise %17,3 oranında görüldü. Asit %42, hepatik ensefalopati %8,7 oranında saptanmıştır. Eşlik eden diyabetes mellitus %26 oranındadır. Child-Pugh sınıflamasına göre hastaların %47,3'ü A grubu, %40,7'si B grubu ve %12'si C grubu olarak sınıflandırıldı. Laboratuvar parametrelerinin değerlendirmesinde serum albumin ortalaması 3,34±0,65 g/dL, total bilirubin 2,24±3,32 mg/dL, INR 1,22±0,28, FIB-4 indeksi 5,86±5,22 olarak bulundu. MELD skoru ortalaması 10,23±5,25 olarak tespit edildi. Serum alfa-fetoprotein (AFP) ortalaması 8032,25±28151,60 ng/mL (medyan 58 ng/mL) olarak tespit edilmiş olup, AFP düzeyi ile tümör boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptanmadı (r=0,080, p=0,339). Sonuç olarak, bölgemizdeki HCC hastalarının büyük çoğunluğunun ileri evrede tanı aldığı ve kriptojenik HCC oranının yüksek olduğu görüldü. Çalışmamızdaki kriptojenik HCC oranının yüksek olması, MASLD/NASH zemininde HCC gelişmiş olabileceğini düşündürmüştür.

Hepatocellular carcinoma (HCC) is the most common primary liver cancer worldwide and remains a significant public health problem. This study aimed to evaluate the demographic, clinical, and radiological characteristics of patients diagnosed with HCC. A total of 150 patients diagnosed with HCC were included in this single-center retrospective descriptive study. Demographic characteristics, etiological factors, tumor characteristics, Child-Pugh classification, and biochemical parameters were evaluated. The mean age of patients was 65.15±12.69 years (median 65 years), with 85.3% male and 14.7% female. Hepatitis B virus (HBV) was identified as the most common cause at 56%, followed by cryptogenic causes (21.3%), hepatitis D virus (HDV) (14%), hepatitis C virus (HCV) (6.7%), and autoimmune hepatitis (1.3%). HCC developed on a cirrhotic background in 82% of patients. Multifocal lesions were detected in 53.3% of patients and solitary lesions in 46.7%. The mean tumor size was 5.35±3.55 cm (median 4 cm). Macrovascular invasion was observed in 36.7%, distant organ metastasis in 14%, and lymph node metastasis in 17.3%. Ascites was detected in 42% and hepatic encephalopathy in 8.7%. Diabetes mellitus was present in 26%. According to Child-Pugh classification, 47.3% of patients were Child-Pugh A, 40.7% were Child-Pugh B, and 12% were Child-Pugh C. In the evaluation of laboratory parameters, mean serum albumin was 3.34±0.65 g/dL, total bilirubin 2.24±3.32 mg/dL, INR 1.22±0.28, and FIB-4 index 5.86±5.22. Mean MELD score was 10.23±5.25. Mean serum alpha-fetoprotein (AFP) was 8032.25±28151.60 ng/mL (median 58 ng/mL), and no statistically significant correlation was found between AFP level and tumor size (r=0.080, p=0.339). In conclusion, the majority of HCC patients in our region were diagnosed at advanced stages, and the rate of cryptogenic HCC was high. The high rate of cryptogenic HCC in our study suggests a possible contribution of MASLD/NASH to HCC development.
Retrospective evaluation of the demographic, clinical and radiological characteristics of patients diagnosed with hepatocellular carcinoma
Keywords: İç Hastalıkları