AISI 1020 ÇELİĞİ İLE 24CRMOV55 ÇELİĞİNİN MAG YÖNTEMİYLE KAYNAK EDİLEBİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - KORUK, ALİ İHSAN (Fırat Üniveristesi, 1996)
Yüksek Lisans Tezi AIS1 1020 ÇELI?I(C20) İLE 24CRM#V55 ÇELİ?İNİN MAG -KAYNAK YÖNTEMİ İLE KAYNAK EDİLEBİLİRLİ?İNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Ali İhsan KORUK Fırat üniversitesi Fen Bilimleri Estitüsü Metal Eğitimi Anabilim Dalı 1996, sayfa: 102. Bu çalışmada AISI 1020 Çeliği ile 24CrMoV55Çeliğinin GMAW yöntemi ile kaynaklanabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla, Kardemir A.Ş. 'den temin edilen malzemeler yine aynı kurumun atelyelerin de kaynak edilmiş, kaynaklı bağlantıların, mekanik testleri ile mikrografik muayeneleri sözkonusu kurumun labaratuvarlarında,SEM analizleri ise O.D.T.Ü. Metalürji Mühendisliği labaratuvarlarında yapılmıştır. Bu çalışmada ; 1.ve 2. bölümlerde MAG-kaynak yöntemi ve parametreleri verilmiş, 3. ve 4. bölümde ise ITAB ve özellikleri anlatılmış ve karboneşdeğeri nin önemi belirtilmiştir. 5. bölümde farklı çeliklerin kaynak edilebilirliklerini ve bu konuyla ilgili litaretür bilgileri sunulmuştur. 6. bölümdeIV deneysel çalışmalar anlatılmıştır. Burada uygulanan yöntem MAG olup.ilave malzeme olarak SGMo kullanılmıştır. Kaynak ön tavlı ve ön tavsız olarak çok paso ile yapılmıştır. Kaynaklı numunelere Charpy, çekme ve eğme testleri uygulanmış, kaynak bölgesinin mikrosertlik değerleri (HV10) ölçülmüş, yine kaynak bölgesinin optik mikroskopla mikro yapısı incelenmiştir. Son olarak, mekanik testlerde kurulan numuneler için SEM analizi uygulanmıştır. Sonuçta sözkonusu malzeme çiftinin buyöntemle, ön tavlama uygulanması şartıyla, güvenle kaynak edilebileceği belirlenmiştir.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering