CNC TORNA TEZGAHLARINDA TALAŞ KALDIRMA ESNASINDA TAKIM UCUNDA MEYDANA GELEN ISININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI - KARACA, FARUK (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi CNC TORNA TEZGAHLARINDA TALAŞ KALDIRMA ESNASINDA TAKIM UCUNDA MEYDANA GELEN ISININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Faruk KARACA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 90 Günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte rekabet ortamı içerisinde en kaliteli imalatı, en ucuza ve en kısa sürede yapmak gerekmektedir. Modem talaşlı şekillendirme işlemlerinde talaş kaldırma hızlarının artmasıyla, işlem esnasındaki ısıl etkiler daha önemli bir durum arz etmektedir. Metallerin ortagonal talaş kaldınlması esnasında oluşan sıcaklıklarm belirlenmesi bir çok araştırmaya konu olmuştur. İşlem esnasında harcanan enerji, kayma düzlemi olarak adlandırılan, birinci deformasyon bölgesi ve takım talaş ara yüzeyi olarak ifade edilen iki temel bölgede ısıya dönüşür. Talaş oluşumu esnasında, olaya doğrudan ve dolaylı etkileri olan önemli faktörlerden biri sıcaklıktır. Sıcaklık, iki temel bölgede yükselmekte ve başlangıçta talaşta deformasyona daha sonra da takım ucunda aşınmaya neden olmaktadır. Diğer taraftan, metallerin talaşlı işlenmesinin bulunduğu her endüstrinin verimliliğini etkileyen diğer önemli parametrelerden biri, kullanılan takımın aşınma özelliğidir. Talaş kaldırma esnasında takım ucunda meydana gelen ısı oluşumu ve buna bağlı takımda meydana gelen aşınma günümüz seri imalat tezgahlarında önemli bir problem olarak düşünülmektedir. Bu tezde, talaş kaldırma esnasında oluşan ısının takım aşınmasına ve yüzey pürüzlülüğüne etkileri mcelenmiştir. Bu konuda farklı takım uçları ve kesme koşullan kullanılarak deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen deneysel verilere göre kullanılan takımlara bağlı olarak uygun kesme parametreleri yorumlanmaya çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Kesici Takım, Isı transferi, Aşınma, Östenitik Paslanmaz Çelik AISI 304, İşlenebilirlik. ÎX
The experimental investigation of the heat generation on the tool nose during chip removing on CNC turning machine
Keywords: Makine Mühendisliği; Mechanical Engineering