21. YÜZYIL MEDYA OKURYAZARLIĞI PERSPEKTİFİNDEN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN MEDYA KULLANIM VE KATILIM ÖZELLİKLERİ - Uçar, Leyla (My University, 2022)
Bu çalışmanın amacı, yeni medyayı aktif olarak kullanan üniversite öğrencilerinin medya\rokuryazarlık durumlarını, medya kullanım ve katılım özellikleri çerçevesinde\rincelemektir. Çalışma, medya okuryazarlığı kavramının dönüşümünü yeni medya\rokuryazarlığı bağlamında inceleyerek elde edilen bulgular ışığında kavram ile ilgili\rolarak günümüz koşulları ile uyumlu bir perspektif geliştirmeyi amaçlamaktadır.\rAraştırmanın örneklem grubunu Şırnak Üniversitesi’nde okuyan 379 öğrenci\roluşturmaktadır. Tabakalı örnekleme yoluyla uygulanan bu araştırmada veri aracı olarak\raraştırmacılar tarafından hazırlanan “Kişisel Bilgi Formu” ve Koç ve Barut (2016)\rtarafından geliştirilen “Yeni Medya Okuryazarlık Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma\rverileri SPSS 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Yeni medya okuryazarlığı\rgenel puan ortalamalarında yüksek düzeyde bir sonucun elde edildiği bu araştırmada yeni\rmedya okuryazarlığı düzeylerinde ve alt boyutlarında yaş, öğrenim görülen program türü\rve cinsiyet değişkenleri açısından anlamlı farklılıklara rastlanmıştır.
Keywords: İletişim; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Davranış Bilimleri