BAZI PESTİSİTLERİN (DİAZİNON VE DİCHLORVOS) SCENEDESMUS ACUTUS (MEYEN) CHODAT'IN GELİŞİMİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN İNCELENMESİ - TURAN, ZEHRA (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada, dichlorvos ve diazinon'un Scenedesmus acutus'un gelişmesi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Karasal ortamda zararlılara karşı kullanılan dichlorvos ve diazinonun yalnızca hedef organizma üzerinde etkili olmadıkları alıcı ortamlara ulaşarak hedef olmayan organizmaları da etkiledikleri tespit edildi. Sıvı besi ortamı içerisindeki pestisit konsantrasyonundaki artışa ve maruz bırakılma süresine bağlı olarak Scenedesmus acutus'un gelişmesinin azaldığı gözlendi.Scenedesmus acutus'un gelişmesi üzerinde diazinon ve dichlorvos'un benzer etkiye sahip oldukları görüldü.

In this study, the effects of pesticides (diazinon and dichlorvos) on growth of Scenedesmus acutus was examined. Effects of dichlorvos and diazinon in terrestrial ecosystems do not only remain restricted to target organisms but also rather extend to non-target organisms. It was observed of growth Scenedesmus acutus decreased with the increasing pesticide concentration and time.It was found that the effect of dichlorvos and diazinon have similar on the growth of Scenedesmus acutus.
Effects on growth of Scenedesmus acutus (meyen) chodat of some pesticides (Diazinon and Dichlorvos)
Keywords: Biyoloji