128 NUMARALI VE 1717-1718 TARİHLİ MÜHİMME DEFTERİ (DEĞERLENDİRME-TRANSKRİPSİYON-DİZİN) - TORAMAN, LEYLA (Fırat Üniveristesi, 2005)
Yüksek Lisans Tezi128 NUMARALI VE 1717-1718 TARİHLİ MÜHİMME DEFTERİ(Değerlendirme-Transkripsiyon-Dizin)Leyla TORAMANFırat ÜniversitesiSosyal Bilimler EnstitüsüTarih Anabilim DalıElazığ 2005, sayfa: VII+ 185128 numaralı Mühimme Defteri, 1718 yılında Osmanlı Devleti'nde meydana gelensiyasi, idari, askeri, iktisadi ve sosyal olaylardan önemli olanların kaydedildiği bir defterdir.Bu olaylar; bürokrasi, dini hayat, müslim-gayr-i müslim ilişkileri, kültürel konular, eşkıyalıkhareketleri, idareciler ve görevleri, uluslar arası ilişkiler, askerin sevk ve idaresi, savaşhazırlıkları, donanma konularının yanında alacak-verecek veraset, cinayet gibi hukukiproblemlerde bu deftere yansımıştır.128 no'lu Mühimme Defteri , 83 sayfa olup hükümlerdeki numara 198'a kadardır.Bununla birlikte çizgi çekilerek iptal edilmiş hükümler bulunabildiği gibi numarasız ya daaynı numaralı iki hüküm bulunabilmektedir.Her hükmün transkripsiyonu yapılmış ve özetleri çıkarılmıştır. Defterden öğrenilenler sonuçkısmında belirtilmiştir. Ayrıca defterde yer alan şahıs ve yer isimlerinden oluşan indekssonuca eklenmiştir.ANAHTAR KELİMELER: Osmanlı, Mühimme, HükümIII

SUMMARYMasters ThesisTHE BOOK OF MUHIMME NO 128 AND DATE OF 1717-1718(STUDY-TRANSCRIPTION- INDEX)Leyla TORAMANTHE UNIVERSITY OF FIRATTHE INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCESTHE DEPARTMANT OF HISTORYElazığ 2005, sayfa: VII + 185The book of Mühimme no 128 is a book in which the important political,administrative, military, economical and social events of Ottoman Empire in 1718 arerecorded. These events are; bureaucracy, reliogous life, relations of muslims and non-muslims, cultural subjects, banditry events, administrators and their duties, internationalrelations, dispatch and administration os the military, war preparations and navy, besidesthese, some judicial problems of receivables and loans, inheritance, and murder are recordedin this book too.The book of Mühimme no 128 is 83 pages in total and sentences are up to number198. Nevertheless there are some verdicts that are abolished by being drawn on or sometimesthere may be verdicts without numbers or with the same numbers.Every verdict is transcribed and summarized. And the information gained from the book aregiven in the conclusion part. Besides, index of the names of the people and places are addedto the conclusion.KEY WORDS: Otttoman, Muhimme, CommandmentIV
The Book of Mühimme no 128 and date of 1717-1718 (study-transcription-index)
Keywords: Arşiv; Tarih