İNTRAUTERİN GELİŞME GERİLİĞİNDE ELABELA HORMON DÜZEYİNİN ARAŞTIRILMASI - YENER, GÜLEN (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmadaki amacımız; intrauterin Gelişme Geriliği (İUGG) olgularında serum Elabela düzeylerinin belirlenmesi ve etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmaya İUGG tanısı konulan 50 olgu (Grup 1) ile normal gelişim gösteren 50 olgu (Grup 2) dâhil edildi. Hastaların obstetrik ve demografik özellikleri, serum Elabela düzeyleri, doppler parametreleri ve diğer ultrasonografik parametreleri kayıt altına alındı. Normal dağılım gösteren sürekli değişkenlerin karşılaştırmasında Bağımsız T testi, normal dağılım göstermeyen sürekli değişkenlerin karşılaştırmasında ise Mann Whitney U testi kullanıldı. p<0,05 anlamlı kabul edildi. Doğumun gerçekleştiği gebelik haftası Grup 1'de 36,35±1,29 ve Grup 2'de 38,16±0,94 olarak tespit edildi. Fetal ağırlık her iki grup için sırasıyla 2498,20±465,92 ve 3179,44±387,99 gr. olarak bulundu. Serum Elabela düzeyleri Grup 1'de 15,05±9,03 ve Grup 2'de 8,96±4,33 ng/ml olarak bulundu. Diyastolik arteryel tansiyon değeri Grup 1'de 77,00±9,53 ve Grup 2'de 72,60±13,37 mmHg. olarak bulundu. Değerler istatistiksel açıdan anlamlı bulundu. Olguların sağ uterin arter Pulsatilite indeksi (Pİ), sol uterin arter Pİ, orta serebral arter (MCA) Pİ ve serebro-plasental oran (CPR) değerleri de istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Bilateral uterin arter Pİ değerleri Grup 1'de daha yüksek iken, MCA Pİ ve CPR değerleri Grup 2'de daha yüksek bulunmuştur. Umbilikal arter Pİ değeri Grup 1'de daha yüksek olmasına rağmen, istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmemiştir. Olguların yaş, gebelik sayısı, parite, küretaj sayıları, sistolik arteryel tansiyon değerleri ile yenidoğan kordon pH değeri, 1. ve 5. dakika APGAR skorları benzer olup istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmemiştir. Çalışmamızda İUGG ile komplike olmuş gebeliklerde, kontrol grubuna göre serum Elabela düzeyleri istatiksel açıdan anlamlı olarak yükseldiği tespit edildi. Anahtar kelimeler: Gebelik, intrauterin gelişme geriliği, Elabela.
Determination of serum elabela levels in patients with intrauterine growth retardation (İUGR)
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum