HARPUT (ELAZIĞ) GÜNEY-GÜNEYBATISINDAKİ MAĞMATİK KAYAÇLARIN PETROGRAFİK İNCELENMESİ - CANLI, AYŞE (Fırat Üniveristesi, 1997)
İnceleme alanı, Elazığ İlinin kuzeyinde Harput Bucağı çevresinde yaklaşık 72 Km lik bir alanı kapsamaktır. Çalışma alanında yaşlıdan gence doğru Permo-Triyas yaşlı Keban Metamorfîtleri, Üst Kretase yaşlı Elazığ Mağmatiteri, Maestrihtiyen yaşlı Harami Formasyonu, Orta- Üst Eosen yaşlı Kırkgeçit Formasyonu, Üst Miyosen-Alt Pliyosen yaşlı Karabakır Formasyonu yüzeylemektedir. Rekristalize kireçtaşlan ile temsil olunan Permo-Triyas yaşlı Keban Metamorfîtleri, Elazığ Mağmatitleri üzerine bindirme fayı ile gelmiştir. Üst Kretase yaşlı Elazığ Mağmatitleri, diyorit, monzodiyori, kuarsdiyorit ve tonalitten oluşan derinlik kayaçlan, bazaltik yastık lavlar, lav akıntıları, andezitler, andezitik piroklastitlerden oluşan yüzey kayaçlan ile tüm bunları kesen granitik bileşimli derinlik kayaçları ve dasit bileşimli yüzey kayaçlan ile volkano-sedimanlardan oluşmuştur. Granit grubu kayaçlar içerisinde, mafik mikrogranüler mağmatik anklavlar (MME) görülmektedir.IV Elazığ Magmatitleri'ni uyumsuz olarak örten Üst Maestrihtiyen yaşlı Harami Formasyonu ; tabanda kırmızı renkli konglomera ve kumtaşlarından oluşmakta, üste doğru ise kumlu kireçtaşı ve kireçtaşıyla devam etmektedir. Harami Formasyonunu uyumsuz olarak örten Kırkgeçit Formasyonu; zayıf çimentolu, kanal dolgusu şeklinde ve yanal yayılımı olmayan konglomera, tabakalı kumtaşı kumlu-killi kireçtaşı ve marnlarla temsil edilmektedir. Kendisinden daha yaşlı birimleri uyumsuz olarak örten Karabakır Formasyonu, inceleme alanında olivinli bazalt andezit ve konglomeralardan oluşmaktadır. Çalışma alanının en genç birimi konglomera ve kumtaşlarından meydana gelen Kuvaterner yaşlı alüvyonlardır Jeokimyasal veriler sonucunda; Elazığ Mağmatitleri'nin, bazikten asit'e kadar değişen bileşime sahip, kalkalkalen seriye ait ada yayı ürünü kayaçlardan meydana geldiği tespit edilmiştir.
The Petrographic investigation of magmatic rocks in the S-SW of Harput (Elazığ)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering