ARTIRILMIŞ GERÇEKLİĞİN ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK BAŞARILARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNİN META ANALİZİ - Dikmen, Melih; Bahadır, Ferdi (My University, 2021)
Sanal nesnelerle gerçek dünyayı birlikte görme imkânı sağlayan Artırılmış Gerçeklik(AG) uygulamaları, birçok alanda yaygın olarak kullanıldığı gibi eğitim ve öğretim alanında da yaygın olarak kullanılmaktadır. Alanyazında AG uygulamalarının öğrencilerinakademik başarıları üzerindeki etkisini inceleyen farklı araştırmalarda farklı sonuçlaraulaşıldığı görülmektedir. Mevcut araştırmada birbirinden bağımsız ve çok sayıda çalışmadan elde edilmiş sayısal verilerin bir araya getirilmesi olarak tanımlanan meta analizyöntemiyle AG’nin akademik başarı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Araştırmaya 2010 ve2020 yılları arasında Türkiye’de AG uygulamalarının akademik başarı üzerindeki etkisini inceleyen 59 çalışma dâhil edilmiştir. Ayrıca araştırmada öğretim kademesi, artırılmışgerçekliğin uygulandığı ders ve çalışmanın yapıldığı yıl moderatör olarak ele alınmış veakademik başarı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Sonuçlar, AG uygulamalarının öğrencilerin akademik başarıları üzerinde geniş düzeyde bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.Mevcut çalışmada incelenen moderatörlerden AG uygulamasının yapıldığı derse göreetki düzeyinin anlamlı düzeyde farklılaştığı belirlenirken, öğretim kademesi ve araştırmaların yapıldığı yıllara göre etki büyüklüğünün anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmüştür. AG uygulamalarının akademik başarı üzerindeki etkisinin belirlenmesi amacıylagelecekte yapılacak araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Keywords: Bilgisayar Bilimleri; Yazılım Mühendisliği; Eğitim; Eğitim Araştırmaları