ELAZIĞLI MUSIKİŞİNAS NACİ SÖNMEZ'İN HAYATI, SANATÇI KİŞİLİĞİ VE ELAZIĞ'DA AÇILMASINA ÖNCÜLÜK ETTİĞİ MÜZİK KURUMLARI - AKGÜN, SERHAT (Fırat Üniveristesi, 2024)
Ülkemizde sanat ve sanat özelinde musikinin gelişmesini, ilerlemesini ve sonraki nesillere aktarılmasını sağlayan, kurum ve kişilerin yapmış olduğu hizmetler, kültürün sonraki nesillere aktarılması özelinde, ülkemiz açısından hayati öneme sahiptir. Ülkeleri ve milletleri ayakta tutan kültürün aktarılmasında ise musikinin yeri hiç kuşkusuz çok büyük bir önem arz etmektedir. Toplumun, kendi kültürü kaybolmadan, kendisinden sonraki nesillere aktarmak için oluşturulan devlet kurumlarının yanı sıra gönüllü olarak oluşturulan müzik derneklerinin de bu konu da rolü ve önemi büyüktür. Yıllarca, kaybolmadan günümüze kadar gelen birçok eserin, yıllar içerisindeki yolculuğu ise hiç kuşkusuz usta çırak ilişkisi kurularak sonraki nesillere aktarımı sayesinde gerçekleşmiştir. Kaybolmaya yüz tutmuş eserlerin, yeniden yaşatılarak halka sunulması ile korunabileceği aşikârdır. Bu görevi üstlenen kurum ve kişileri tanıtmak, onların yapmış olduğu hizmetleri anlatmak ve onları sonraki nesillere tanıtarak, rol model olmalarını sağlamak ise ayrıca önemli bir görevdir. Bu görevi üstlenmek adına yapmış olduğumuz çalışmada, Elazığ musikisi adına büyük hizmetler sunmuş Naci Sönmez'i tanıtmak, sanatçının açılmasına öncülük ettiği sanat kurumlarını ve bu kurumların faaliyetlerini inceleyerek Elazığ ve yöre müziğine katkılarını araştırmak genel amacımız olmuştur. Sanatçının hayatını, yazmış olduğu müzik eserlerini ve bu eserlerin müziksel anlamda incelemesini yaparak sanatçıyı tanıtmak ve sanatçının yaptığı hizmetleri sonraki nesillere aktararak sanatçının rol model olmasını sağlamak, bizlerden sonra bu konuda çalışma yapacak olan kişilere kaynak oluşturmak amaçları etrafında yaptığımız çalışmamız, Naci Sönmez'in hayatını, Elazığ'da açılmasına öncülük ettiği Müzik kurumlarını ve eserlerini konu etmiştir. Anahtar Kelimeler: Naci Sönmez, Müzik, Sanatçı

The endeavours undertaken by institutions and individuals to foster the development and advancement of musıc and music are crucial for our country and for the transmission of culture to future generations. Cultural transmission sustains the vitality of countries and societies, and the significance of music in this endeavour cannot be overstated. Alongside state intuitions dedicated to preserving and transmitting cılture, voluntary music associations play a pivotal role in this process. The preservation of many enduring work throughout history has undoubtedly been facilitated by the establishment of master apprentice relationships and their subsequent transmission to future generations. It is evident that by presenting these works to the brink of disappearance. It is imperative to highlight the individuals and institutions undertaking this task and to establish them as exemplars by elucidating the works they convey to subsequent generations. In essence, our objective is to undertake this this task and to introduce Naci Sönmez, whose contributions to Elazığ music are significant, to examine the art institutions that he pioneered, and to explore the activites of these institutions, as well as to assess their contributions to Elazığ and its local music scene. This study delves into Naci Sönmez?s life,his endeavors,and the music institutions he pioneered in Elazığ.Our aim is to present the musician by examining his contributions to future generations, and to provide a resource for those who will continue to research this subject in the future. Keywords: Naci Sönmez, Music, Artist
The life of music master Naci Sönmez from Elazığ, his artistic personality, and the music instituions he pioneered to establish in Elazığ
Keywords: Müzik