Türkiye Karasal Rüzgar Enerji Santrallerin Maliyet Analizi: Adilcevaz Bölgesi Vaka Çalışması - Çelikdemir, Soner; Özdemir, Mahmut Temel (My University, 2023)
Elektrik enerjisi kullanımının artması yeni yatırımları da gerektirmektedir. Bu nedenle bir çok farklı yeni elektrik enerjisi üretim sistemi yatırımlarının yapılması kaçınılmazdır. Bu bağlamda gerçekçi bir maliyet tahminine sahip olmak yatırımcılara birçok avantaj sağlamaktadır. Bu avantajı kullanmak için bu çalışmada RES’lerin gerçekçi yatırım maliyetlerinin belirlenmesine odaklanılmıştır. Çalışmada, Türkiye'deki RES yatırım maliyetleri analiz edilerek yeni RES yatırım maliyetlerinin tahmini için ilk kez bir denklem modeli önerilmiştir. Önerilen denklem modelinde parametreleri belirlemek için Kaos Gömülü Adaptif Parçacık Sürü Optimizasyonu tercih edilmiştir. Önerilen denklem modelindeki parametrelerin hesaplanması için MATLAB programı kullanılmıştır. Yapılan analiz sonucunda ortalama hata %6,37 olarak hesaplanmıştır. Farklı türbin türlerindeki RES’ler ile önerilen denklem modelinin doğruluğu test edilmiştir. Test sonucunda önerilen denklem modelinin geçerliliği gösterilmiştir. Yapılan analiz sonucunda ortalama hata % 6,77 olarak hesaplanmıştır. Ayrıca çalışmada duyarlılık analizi yapılmış ve farklı parametre değerlerindeki maliyet değişimleri ifade edilmiştir. Duyarlılık analizine göre maliyet üzerinde kurulu güç değerindeki değişimin, rotor çapı ve kule yüksekliğindeki değişime göre daha baskın olduğu görülmektedir. Son olarak Adilcevaz bölgesinde bir vaka çalışması yapılmıştır. Belirlenen bölgede kurulacak rüzgar enerji çiftliği için 4 farklı türbin markasına ait 14 farklı türbin modeli için maliyetler hesaplanmıştır. Bu hesaplamalar sonucunda birim maliyet olarak uygun türbin modeli Nordex N117-3/3 olarak belirlenmiştir.
Keywords: Duyarlılık Analizi; Maliyet Analizi; Rüzgar Güç Santrali Maliyet Tahmini; Kaos Gömülü Adaptif Parçacık Sürü Optimizasyonu