Derince (Keban-Elazığ) çevresinde dere sedimenti jeokimyasal yönlendirme çalışması - Bölücek, Cemal (My University, 2002)
Masif sülfit ve damar tipi cevherleşmeler içeren inceleme alanı, kirlenmenin olmadığı bir bölgede yer almaktadır. Çalışma alanı, yarı kurak iklime ve engebeli bir topografyaya sahiptir. Dere sedimenti yönlendirme çalışması ile bu tür bölgeler için uygun sediment fraksiyonu, çözme yöntemi ve metal dağılım şekilleri belirlenmiştir. Ortamın fiziko-kimyasal özellikleri nedeniyle, dere kumlarındaki elementlerin, kimyasal olaylardan çok fiziksel olayların etkisi altında meydana geldikleri sanılmaktadır. -80 +200 mesh fraksiyonu en uygun boyut olarak belirlenmiş ve bu fraksiyonun analiz yapılmıştır. Uygun çözme yönteminin belirlenebilmesi için değişik çözme yöntemleri denenmiştir. Bu yöntemlerden kral suyu ile çözme; yüksek değerler vermesi, birden fazla örneği kısa sürede ve kolaylıkla çözebilmesi, bir tek çözündürme ile çok sayıda elementin analizinin yapılabilmesi gibi özellikleri nedeniyle en uygun çözme yöntemi olarak belirlenmiştir. Volkano-sedimanter ve volkanik kayaçların yüzeylendiği Derince'nin güneyinde Cu, Zn, Cd ve (Co) anomalileri belirlenmiştir. Tonalitik kayaçlarm yüzeylendiği Çayecorik Dere civarında düşük dereceli bir Pb anomalisi ortaya konmuştur.
Keywords: Maden İşletme ve Cevher Hazırlama; Mühendislik; Jeoloji; Jeokimya ve Jeofizik; Jeoloji