2-HİDROKSİ BENZOTİYAZOL GRUBU İHTİVA EDEN SİMETRİK FTALOSİYANİN İLE BUNUN BAZI METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - PARLADİ, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu çalısmada ftalonitrilden çıkılarak 4-(benzotiyazol-2-yiloksi)ftalonitril sentezlendi. Elde edilen 4-(benzotiyazol-2-yiloksi)ftalonitril tuzları (4:1) oranında Dimetil formamid (DMF) de karıstırılarak argon gazı ve geri sogutucu altında kaynatıldı. Ftalosiyanin bilesiginin olustugu keskin koyu yesil veya mavi renklerinden anlasıldı. Su ve alkol karısımında çöktürülen, süzülüp vakumda kurutulan.simetrik sübstitüye olmus hidroksibenzotiyazol grubu içeren metalli ftalosiyaninler hazırlandı. Ftalosiyanin bilesiklerin yapıları 1H-NMR, FT-IR, elemental analiz ve UV/Görünür bölge spektroskopisi, termal analiz (TGA, DTA ) erime noktası, magnetik süsseptibilite yöntemleri ile karakterize edildi. Anahtar Kelimeler: Ftalosiyanin, hidroksi benzotiyazol, Zn(II), Co(II), Cu(II), Ni(II) Mn(II), Fe(II).

In this work, 4-(benzothiazol-2-yloxo) phthalonitrile was synthesized from 2- hydroxybenzothiazole and 4-nitrophthalonitrile. Then phthalocyanine complex were synhtesized with divalent acetate salts of Co, Ni, Cu, Fe, Mn and Zn metals in Argon atmosphere under reflax in DMF. Characterization of the comlexes were performed by using FT-IR spectroscopy, elemental analysis, UV-Visible spectra, 1H-NMR, thermal analysis (TGA, DTA), melting point, Keywords: Phthalocyanine, hydroxybenzothiazole, Zn(II), Co(II), Cu(II), Ni(II), Mn(II), Fe(II).
Synthesis and characterization of 2-hydroxybenzothiazole containing symmetrical phthalocyanine and phthalocyanine metal complexes
Keywords: Kimya