Bir Tıp Fakültesinde İntörn Hekimlerin, COVID-19 Hastalarını Muayene ve Takip İçin Hazır Bulunuşluk Algıları ve Pandemi Sürecinde Eğitimlerine İlişkin Beklentileri - Kaygusuz, Türkkan (My University, 2021)
Amaç: Bu çalışmada bir tıp fakültesi intörn hekimlerinin, COVID-19 hastalarını takip için gerekli bilgi ve becerilerde kendilerine yönelik yeterlik algılarının ve pandemidöneminde eğitimlerine ilişkin beklentilerinin belirlenmesihedeflenmiştir.Materyal ve Metot: Kesitsel çalışmada, çalışmaya katılan 117 (%73,5) intörn hekimin, anket yanıtları değerlendirilmiştir. Anket, Ulusal Çekirdek Eğitim Programındayer alan temel tıbbi yeterlikler dikkate alınarak dijital formüzerinden hazırlanmış ve WhatsApp grubunda tüm intörnlere ulaştırılmıştır.Bulgular: COVID-19 ön tanısı alan bir hastada, intörnhekimlerin %65’i sistemik fizik muayene yapabileceklerini bildirmişlerdir. İntörnlerin el hijyeni, kişisel koruyucuekipmanları kurallarına uygun olarak kullanmayı bilmekonusunda yeterlik algıları oldukça iyi iken, bulaşıcı hastalıklarda uygulanması gereken izolasyon yöntemlerini (%58,3), alet ve ortamlar için uygun olan dezenfeksiyon,sterilizasyon yöntemlerini (%27,4), hasta odalarının veeşyalarının temizlik kurallarını (%23,9) bilme konusundaki yeterlik algıları oldukça düşüktü. İntörn hekimlerin %60,7’si, COVID-19 salgını sırasında özellikle mezuniyetlerinin gecikmemesi ve COVID-19 hastalarının takip edilmediği servislerde klinik eğitimlerine devam etmeyi istemekteydi.Sonuç: Tıp eğitiminde, bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemlerinin öneminin kavranması için teorik vepratik eğitim uygulamalarının artırılması gerektiği düşünülmüştür
Keywords: COVID-19; yeterlik; Beceri; intörn hekim; tıp eğitimi