SERUM ADİPONEKTİN'İN AKUT İSKEMİK İNMEDE DÜZEYİ VE İSKEMİK İNME OLUŞUMUNDA MUHTEMEL ROLÜ - ERDOĞAN, ERCAN (Fırat Üniveristesi, 2009)
İskemik inme dünya genelinde ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. İskemik inmelerin en önemli nedeni aterotrombotik olaylardır. Son yıllardaki çalışmalarda ateroskleroz gelişiminde, klasik risk faktörleri dışında diğer bazı etmenlerinde rol oynayabileceğine dair kanıtlar giderek artmaya başlamıştır.Adiponektin, adipoz doku tarafından üretilen kollajen benzeri bir plazma proteinidir. Adiponektin, anti-aterojenik ve anti-inflamatuar özelliklerinden dolayı erken dönem aterosklerozda koruyucu olup, insülin duyarlı dokular üzerinden glikoz ve lipid metabolizmasını düzenler. Adiponektin plazmadan glikozun, serbest yağ asitlerinin temizlenmesini kolaylaştırır ve karaciğerde glikoz üretimini baskılar. Amacımız; adiponektinin, aterotrombotik olayların önemli sonuçlarından olan iskemik inmeli hastalardaki serum düzeylerini, sağlıklı bireylerin serum düzeyleriyle karşılaştırarak, serum adiponektin düzeyinin iskemik inmeli hasta grubundaki düzeyini belirlemek ve bu hormon seviyelerinin iskemik inme için etkileyici bir risk faktörü olup olamayacağını belirlemektir.Çalışmaya akut iskemik inme tanısı konulan 50 hasta ve sağlıklı 30 gönüllü birey alındı. Hasta grubundakiler diabetes mellitus öz geçmişlerine göre ayrıldı. Serum adiponektin düzeyleri, hasta grubuyla kontrol grubu arasında karşılaştırıldı. Ayrıca, serum adiponektini, hasta grubunda diabetik olanlar ile olmayanlar arasında ve hasta grubunda TOAST (Trial of Org 10172 in Acute Stroke Treatment) sınıflamasındaki iskemik alanların büyüklüğüne göre karşılaştırıldı. Hasta grubuyla kontrol grubunun serum adiponektin düzeyleri arasındaki fark ve hasta grubunu oluşturan diabetik ile nondiabetik hastaların serum adiponektin düzeyleri arasındaki fark istatiksel olarak anlamsızdı (p>0.05). TOAST sınıflamasına göre küçük ve büyük infarkt alanı olan hastaların adiponektin düzeyleri arasındaki fark hem diabetik, hemde nondiabetik hastalarda istatiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05).Sonuç olarak bu çalışmada, adiponektinin, akut iskemik inmeli hastalarda ki serum düzeylerinin normal kontrollere göre farklı olmadığı ortaya çıktı. Bu da iskemik inme de adiponektin molekülünün etkili bir rol oynamadığı kanaatini oluşturdu.

Ischemic stroke is one of the most common causes of death worldwide. Ischemic strokes are most often caused by thrombotic processes. In the last years works, the proofs showing some other factors could play a role except the classical risk factors in the process of atherosclerosis have increased.Similar to collagen, adiponectin is a plasma protein which is produced by adipose tissue. Adiponectin is a protector in the early atherosclerosis processes due to its anti-atherogenic and anti-inflammatory features and it regulates glucose and lipid metabolisms by means of tissues which are sensitive against insulin. Adiponectin makes cleaning glucose and free adipose acids easy out of plasma and restrains glucose producing in the liver. Our aim is to compare the serum levels of patients who have ischemic strokes which are the important consequences of adiponectin and atherotrombotic events with the serums of healthy people and to explore the serum adiponectin level in the ischemic stroke patient groups and also to determine whether these hormone levels could be an affecting risk factor for the ischemic stroke or not.50 patients who were put in hospital with the acute ischemic stroke diagnose and 30 healthy people voluntarily were taken into this work. Those who were in the patients group were categorized considering their diabetes mellitus autobiography. The serum adiponectin levels between the patients group and the control group were diabetics and nondiabetics in the patients group and also compared according to the size of the ischemic areas in the TOAST (Trial of Org 10172 in Acute Stroke Treatment) category in the patients group. The difference of serum adiponectin levels between the patients group and the control group and between the diabetic patients group and nondiabetic patients group wasn?t statistically meaningful (p>0.05). According to the TOAST category, the difference between serum adiponectin levels of patients who have small and big infarct area wasn?t statistically meaningful in both diabetic and nondiabetic patients (p>0.05).Consequently, in this work we discovered that serum adiponectin levels in the patients with acute ischemic stroke weren?t different according to the normal controls. And thus we had an opinion that adiponectin molecule didn?t play an importanat role in the ischemic stroke.
Serum Adiponectin levels in acute ischemic stroke and its probable role on ischemic stroke
Keywords: Nöroloji