STRES ÜRİNER İNKONTİNENSİN CERRAHİ TEDAVİSİNDE KOLPORAFİ ANTERİOR İLE STAMEY OPERASYONU'NUN KARŞILAŞTIRILMASI - AKBAY, BİLGİN (Fırat Üniveristesi, 1995)
Kliniğimizde stres inkontinens tanısı konulan ve daha önce inkontinens operasyonu geçinmemiş 60 hastadan 32 sine Kolporafi anterior geri kalan 28 hastaya da Stamey operasyonu uygulanarak sonuçlan karşılaştırıldı. Bütün hastalara preoperatif dönemde Stres test ve Boney testi uygulandı. Her iki grupta da parite hormonal durum ve yaş açısından istatistiksel farklılık bulunmadı. Operasyonun seçiminde belirgin sistorektosel kriter olarak alındı. Vaginal girişim düşünülen ve belirgin pelvik relaksasyonu olan hastalara Kolporafi anterior, geri kalan hastalara Stamey operasyonu uygulandı. Her iki yöntemle ilgili olarak intraoperatif dönemde major komplikasyon görülmedi. Kısa dönemde basan oranları Kolporafi anterior için % 78 ve Stamey operasyonu için % 89 olarak bulundu. 43
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum; Obstetrics and Gynecology