BİNGÖL İLİNDEKİ YAPILARIN BETON KALİTESİ, ZEMİN TAŞIMA GÜCÜ VE DEPREM YÖNETMELİĞİ AÇISINDAN İNCELENMESİ - KARAKOYUNLU, LÜTFÜ (Fırat Üniveristesi, 1993)
IV ÖZET Yüksek Lisans Tezi BİNGÖL İLİMDEKİ YAPILARIN BETON KALİTESİ ZEMİN TAŞIMA GÜCÜ ve DEPREM YÖNETMELİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ Lütfü KARAKOYUNLU Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim fakültesi Yapı Eğitimi Anadilim Dalı "1993, Sayfa : 78 Yapılar, insan ihtiyaçlarını karşılayabildiği ölçüde, inşa edildiği zaman gerçek amacı sağlamış olacaktır Yapıların bu amaç doğrultusunda olabilmesi standartlara bağlı kalınmasıyla gerçekleşebilir. Yapı, mutlaka sağlam bir zemine inşa edilmelidir. Sağlam zemin temin edilen yapıda kullanılacak beton malzemeleri de, standartlara sahip olmalıdır. Yani betonun esasını teşkil eden agregalannda belli bir standartta olması gerekir.Çalışmada, Bingöl İlindeki yapılarda kullanılan agregalar incelenerek, standartlara uygun olmadığı ortaya konulmuştur. Malzemeler üzerinde yapılan deneyler sonunda agreganın yüksek oranda % 10.2 değerinde kil içerdiği tespit edilmiştir. Kil oranı % 5'e düşürülerek standartlara göre beton üretimine gidilmiş ve betonun kalitesinin yükseldiği gözlenmiştir. İl, 2. derecede deprem bölgesinde bulunmaktadır. Haritalarda yerleşim al ani an m n bulunduğu zeminin yapısı açık bir şekilde belirlenmiştir. Belirlenen zemin durumuna göre yapılar için ön hazırlıkların yapılması, zemin özelliğine göre temel teşkil edilmesi gereklidir. Hesaplar da bu değerlere göre yapılmalıdır. Ancak, hesaplar yapılırken zeminin yapısının incelenmesi buna göre değerlerin alınması açık bir şekilde ihmal edilmektedir. Büyük şiddette deprem geçirmiş, aşın ölçüde hasar meydana gelmiş olan ilde, son yıllarda hızlı bir şekilde gelişen yapılaşmada, yapılarda depreme karşı, statik ve betonarme hesaplarında gereken titizliğin gösterilmediği gözlenmiştir. Kısaca belirtmek gerekir ki ; 1971 depreminden sonra gelişen yapı sektöründe, aşın derecede ihmaller yapılmaktadır. Standartlar ve yönetmelikler açık bir şekilde ihmal edilmekte, böylece hatalı bir durum sergilenmektedir. Bu hataların giderilmesi için agregalar mutlaka yıkanmalı, standartlara bağlı kalınarak karışım oranlan belirlenmelidir. Yapı yapılmadan önce zeminin durumun incelenmeli, buna göre hesaplar yapılmalıdır. Özellikle de deprem hesaplarında aşın özen gösterilmelidir. Kurum ve kişiler bu konularda bilinçlendirilmeli ve konuya titizlik göstermeleri sağlanmalıdır.

VI SUMMARY When buildings meet peoples requirements, that means, they satisfy real purposes, in order to satisfy this purposes they must be depended on standarts. Building must be constructed on strong ground, tieterials used in that building must be depended standards to. That is aggregate used for concrete making must be in certain standards. in this work, aggregates used in buildings in Bingöl city was examined and it is understood not to be suitable for standards. Experiments made on materials aggregates contaen 10,2 % clay. Clay rate reduced to 5 % and conerate produced according to standards and quality of concrate increased. City is in the 2 degree earthquake zone. Construction of the ground in which people settled was shown on the map. We must prepare first study for ground construction, we must decide type of the faindation accardingte ground. But, when the making of calculation of ground, and accordingte this calculation. They must take this in accaunt neclect. City had a great earthauake in 1971, and it eaused big damage. City has been developing receithy but calculation results is ignored. Shortly, they still, neclect in the field of construction after the earthauake in 1971. Because have big folse position. Because of we must cleon aggregate, to suit standards we must find aggregate mix design.We should investigate and according to the results we should make calculation. Especrully we should pay attantion to calculation of earthquake. To do this assaciation and people should be educated and people should care to this subject.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering