KOAH Akut Atağında Serum Rezistin Düzeyleri ile Hava Yolu Obstrüksiyonu Arasındaki İlişki - Yıldırım, Funda; Turgut, Teyfik; Kırkıl, Gamze; Üstündağ, Bilal (My University, 2013)
Amaç: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastaların yaklaşık olarak üçte birinde malnütrisyon gelişmekte ve bu durum hastalığın ileri evrelerinde daha da kötüleşebilmektedir. KOAH atakları sırasında artan sistemik inflamatuar yanıtın kilo kaybı ile ilişkisi olabileceği bilinmektedir. Bu çalışmada, KOAH akut atak hastalarında plazma rezistin, leptin ve inflamatuar sitokin düzeylerini ölçerek hava yolu obstrüksiyon derecesi ile ilişkilerini araştırmayı amaçladık.Gereç ve Yöntem: KOAH akut atak tanısı ile kliniğimize yatırılan 38 hasta ve kontrol grubu olarak 21 sağlıklı birey çalışmaya alındı. Hastaların demografik verileri, sigara öyküleri, hastalık süreleri ve daha önceden kullandığı ilaçlar kaydedildi. KOAH hastaları ve sağlıklı kontrol grubunda serum sitokin, leptin ve rezistin seviyeleri ölçüldü. KOAH'lı olgulardan atak sonrası 15. günde tekrar venöz kan örnekleri alınarak, solunum fonksiyon testi yapıldı.Bulgular: Çalışmaya alınan KOAH'lı hastaların (E/K=20/18) yaş ortalaması 61.50±9.03 yıl, kontrol grubunun (E/K=12/9) ise 56.52±9.90 yıl idi. Gruplar arasında cinsiyet ve yaş ortalamaları açısından istatistiksel bir fark yoktu. Serum TNF-?, IL-1?, IL-6, IL-8, leptin, rezistin düzeyleri KOAH grubunda kontrol grubuna göre belirgin yüksekti. KOAH'lı hastaların 15. gündeki serum TNF-?, IL-1?, IL-6, IL-8, leptin ve rezistin düzeylerinde 1. güne göre belirgin azalma olduğu (tüm parametreler için p< 0.001), FEV1 ve FVC değerlerinde ise 1. güne göre anlamlı artış olduğu (FEV1 için p< 0.001, FVC için p< 0.05), FEV1/FVC değerinde farklılık olmadığı saptandı (p> 0.05). Çalışmanın 1. gününde KOAH'lı hastaların sadece FEV1 ile serum TNF-? değerleri arasında zayıf bir korelasyon olduğu izlendi (p< 0.05, r=0.364). Çalışmanın 15. gününde de benzer korelasyon olduğu tespit edildi (p< 0.05, r=0.447).Sonuç: KOAH atak döneminde serum leptin ve rezistin düzeylerinin artması, atak tedavisi ile düzeylerinin normal düzeye inmesi nedeni ile her ikisi de birer inflamatuar belirteç olarak kullanılabilir
Keywords: Solunum Sistemi; Genel ve Dahili Tıp; İmmünoloji