HAFİF DÜZEY ZİHİNSEL YETERSİZ ÖĞRENCİLER BAĞLAMINDA DESTEK EĞİTİM ODASI UYGULAMALARINA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ. - BOZAĞAÇ, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırma, hafif düzey zihinsel yetersiz (HDZY) öğrenciler bağlamında yürütülen Destek Eğitim Odası (DEO) uygulamalarına ilişkin öğretmen görüş ve önerilerini derinlemesine incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma grubu, 2024 2025 eğitim öğretim yılında sekiz farklı okulda görev yapan ve gönüllü olarak katılan 15 öğretmenden oluşmuştur. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve içerik analiziyle çözümlenmiştir. Bulgulara göre öğretmenlerin büyük çoğunluğu, okullarında bağımsız bir DEO bulunmadığını; destek eğitiminin çoğunlukla öğretmenler odası veya boş bulunan sınıflarda yürütüldüğünü belirtmiştir. Fiziksel yetersizlikler, materyal eksiklikleri ve sınırlı bütçe en önemli sorunlar olarak öne çıkmıştır. Bununla birlikte öğretmenler, sınıf öğretmenleriyle düzenli iletişim kurduklarını, öğrenci gelişimi ve kullanılan yöntemler konusunda bilgi paylaşımında bulunduklarını ifade etmiştir. Çoğu öğretmen hizmet içi eğitim almış olsa da bu eğitimlerin kapsamının yetersiz kaldığını, daha sistematik ve uygulamalı programlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulamıştır. DEO uygulamasının akademik ve sosyal beceriler açısından olumlu sonuçlar doğurduğu; ancak öğrencilerin yavaş öğrenme ve çabuk unutma eğilimlerinin öğretmenlerde zaman zaman motivasyon kaybına yol açtığı görülmüştür. Sonuç olarak, DEO'nun niteliğini yükseltmek için; yönetmelikte öngörülen özellikleri karşılayan bağımsız ve tam donanımlı DEO odalarının zorunlu hale getirilmesi, MEB'in okullara özel bütçe tahsis ederek bu alanların sürekliliğini sağlamak için düzenli izleme denetim mekanizmaları kurması önerilmektedir. Ayrıca özel eğitim öğretmenlerinin öncelikli görevlendirilmesi ve diğer öğretmenlere kapsamlı hizmet içi eğitimler sunulması, ailelere yönelik farkındalık programları ile öğretmen aile iş birliğinin güçlendirilmesi ve materyal desteğinin artırılması önerilmektedir. Öğretmenlerin sahadan getirdiği bu öneriler, DEO uygulamalarının daha etkili ve sürdürülebilir biçimde yürütülmesine somut katkılar sunmaktadır.

This study aims to examine in depth the opinions and suggestions of teachers regarding the practices of Support Education Rooms (SER) conducted in the context of students with mild intellectual disabilities (MID). The study group consisted of 15 volunteer teachers working in eight different schools during the 2024–2025 academic year. Data were collected using a semi-structured interview form and analyzed through content analysis. According to the findings, most teachers reported that their schools lacked independent SERs and that support education was usually carried out in staff rooms or vacant classrooms. Physical inadequacies, lack of materials, and limited budgets emerged as major challenges. However, teachers stated that they regularly communicated with classroom teachers and exchanged information about student development and instructional methods. While most participants had received in-service training, they emphasized that the content was insufficient and called for more systematic and practice-oriented programs. SER practices were found to positively contribute to students' academic and social skills; nonetheless, students' slow learning and quick forgetting tendencies occasionally led to decreased motivation among teachers. In conclusion, to enhance the quality of SER, it is recommended that fully equipped and independent SERs meeting the regulatory requirements be made mandatory, and that the Ministry of National Education allocate special budgets to schools and establish regular monitoring and inspection mechanisms to ensure the continuity of these spaces. Furthermore, it is suggested that special education teachers be prioritized for assignment, comprehensive in-service training be provided to other teachers, awareness programs be conducted for families, teacher-family cooperation be strengthened, and material support be increased. The suggestions brought by teachers from the field provide concrete contributions to the more effective and sustainable implementation of SER practices.
Teachers' perspectives on support education room practices in the context of students with mild intellectual disabilities
Keywords: Eğitim ve Öğretim