Kemoterapi Uygulanan Hastalarda Oral Mukozitin Önlenmesi İçin Hastaların Kullandıkları Tamamlayıcı Sağlık Yöntemlerinin Belirlenmesi: Tanımlayıcı Bir Çalışma - Polat, Hilal Türkben; Turan, Gülcan Bahçecioğlu (My University, 2021)
Amaç: Bu araştırma, kemoterapi alan hastalarda oral mukozitin önlenmesi için hastaların uyguladıkları tamamlayıcı sağlık yöntemlerinin değerlendirilmesi amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntemler: Araştırmanın örneklemini, Ekim 2020\rile Aralık 2020 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi\rMeram Tıp Fakültesi Onkoloji Hastanesi tıbbi onkoloji gündüz tedavi\rünitesinde kemoterapi alan 100 hasta oluşturmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından hastaların sosyodemografik özellikleri, oral mukozitin\rönlenmesi ve tedavisi için kullandıkları tamamlayıcı sağlık yöntemlerini belirlemeye yönelik hazırlanan veri toplama formu kullanılarak\rtoplandı. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 59,48±13,56’dır. Hastaların %72’sinin oral mukozit için tamamlayıcı bir tedavi kullandığı,\r%44’ünün klinik ağız bakımı protokolü hakkındaki düşüncesinin kısmen etkili olduğu saptandı. Hastalar, oral mukozitin önlenmesi amacıyla en fazla sırayla karbonat, elma sirkesi ve karadut kullanmıştır.\rHastaların %40,3’ü, kullandıkları tamamlayıcı sağlık yönteminin oral\rmukoziti iyileştirdiğini ifade etmiştir. Hastaların %63,9’u ağız bakım\rprotokolü ile birlikte tamamlayıcı sağlık yöntemi kullandığını, %91,8’i\rtamamlayıcı tedaviden olumsuz bir etki görmediğini, %61,1’i tedaviyi\rsağlık çalışanlarının tavsiye ettiğini, %72,2’si sağlık çalışanlarını, kullandıkları tamamlayıcı sağlık yöntemleri hakkında bilgilendirdiklerini\rifade etmişlerdir. Sonuç: Bu araştırmanın sonuçlarına göre kemoterapi\ralan hastaların birçoğu, oral mukozitin önlenmesi ve tedavisi için tamamlayıcı sağlık yöntemlerini kullanmaktadır. Hastaların çok büyük\rbir bölümü, tamamlayıcı tedaviden fayda sağladığını ifade etmiştir.\rHemşirelerin eğitim müfredatlarına, tamamlayıcı tedaviler hakkında\rdersler eklenmelidir. Oral mukozit için sıklıkla kullanılan bitkisel ürünlerin iyileştiriciliği ile ilgili deneysel çalışmalar yapılması önerilir.
Keywords: Tamamlayıcı ve Entegre Tıp; Onkoloji; Hemşirelik