KARAKAYA BARAJ GÖLÜNDE YAŞAYAN MASTACEMBELUS SİMACK (WALBAUM, 1792)' IN ÜREME BİYOLOJİSİ - EROĞLU, MÜCAHİT (Fırat Üniveristesi, 2004)
KARAKAYA BARAJ GÖLÜ'NDE YAŞAYAN MÂSTACEMBEL US SIMACK (WALBAUM, 1792)'IN ÜREME BİYOLOJİSİ Yüksek Lisans Tezi Mücahit EROGLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 47 Bu çalışmada, Malatya Karakaya Baraj Gölü'nde 3'aşayan Mastacembelus simack (Walbaum, 1792) bireylerinin eşeysel olgunluğa ulaşma yaşlan, üreme zamanlan ve yumurta verimliliği Şubat 2002 - Ocak 2003 tarihleri arasında tespit edilmiştir. Eşeysel olgunluğa dişilerin I yaşında erkeklerin ise II yaşında eriştikleri saptanmış ve üreme periyotlarının haziran - temmuz olduğu bulunmuştur. Vücut ağırlığı - ovaryum ağırlığı (r = 0,18), vücut ağırlığı - testis ağırlığı (r = 0,56), vücut uzunluğu - ovaryum ağırlığı (r = - 0,18) ve vücut uzunluğu - testis ağırlığı (r = -0,10) arasındaki korelasyonlar bulunmuştur. Yumurta sayısı - vücut ağırlığı (r = 0,78), yumurta sayısı - vücut uzunluğu (r = 0,83), yumurta sayısı - ovaryum ağırlığı (r = 0,34), yumurta sayısı - yumurta çapı (r = -0,13), yaş grubu - yumurta çapı (r = 0,18) olarak tespit edilmiştir. Yumurta çaplan 0,22 - 2,10 mm arasında değişmektedir. Anahtar Kelimeler: Mastacembelus simack, Üreme zamanı, Yumurta verimi, Eşeysel olgunluk yaşı.. t IV
The reproduction biology of Mastacembelus simack (walbaum,1792) habiting in Karakaya dam lake
Keywords: Su Ürünleri; Aquatic Products