Osmanlı Devleti’nde Özel Bir Koruma Birliği: Harbeciler - Maral, Emrah (Fırat University, 2025)
Bu makale, Osmanlı Devleti’nde Muhzır Ağa’nın maiyetinde bulunan özel bir kolluk kuvveti olan harbecileri konu edinmektedir. Harbeciler, ellerinde ucu gümüşten harbe taşımaları nedeniyle bu isimle anılmışlardır. Sırtlarında da kaplan postundan bir giysi bulunurdu. Devlet teşrifatı sırasında Muhzır Ağa’nın yanında bulunarak protokole katılırlardı. İstanbul’da Yeniçeri Ortasında bulunurlar ve Yeniçeri Ağası’nın yanında da kol gezerlerdi. Ayrıca Osmanlı yönetiminde suça karışan nefy, kalebentlik ve katle bedel hapis cezası alarak cezası kesinleşen kişilerin nakil sürecinde Divan-ı Hümayundan çavuş mübaşeretiyle harbeciler görev almaktadır. Bunlar genelde suç mahali olan kalelere suçluları teslim ettikten sonra Kale Dizdarından aldıkları belge ile İstanbul’a dönerlerdi. Harbeciler, devlet görevlilerinin bir yere görevlendirilmesi, savaşlarda ele geçirilen esirlerin nakli sürecinde de görev alırlar ve bunlara harcırah ile at verilirdi. 1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nın ortadan kaldırılmasından sonra Harbeciler grubu da lağvedilerek bunların yerine Kavas Teşkilatı kurulmuştur. Harbecilerin devlet içerisindeki misyonu hakkında bilgi vermek istenen bu çalışmada, Harbeci Teşkilatı, görevleri ve hangi suçlarda görev aldıklarına dair Osmanlı Arşiv belgeleri ve tetkik eserlerden edindiğimiz bilgileri değerlendireceğiz.

This article focuses on the harbeci’s, a special law enforcement force in the Ottoman Empire, who were in the retinue of the Muhzır Agha. The harbeci’s were so named because they carried a silver harbe in their hands. On their backs they wore a tiger-skin garment. During the state ceremonies, they would participate in the protocol by being next to Muhzır Aga. In Istanbul, they were located in the centre of the Janissary Centre and travelled with the Janissary Agha. In addition, in the process of transferring people who were involved in crimes in the Ottoman administration and whose sentences were finalised after they were sentenced to nafy, imprisonment for murder and imprisonment for imprisonment for murder, harbeci’s were assigned by the Divan-ı Hümayesi with a sergeant's intermediary. After delivering the criminals to the fortresses where the offences were committed, they would return to Istanbul with the document they received from the castle's captain. Harbeciler also took part in the assignment of state officials and the transport of prisoners captured in wars, and they were given per diems and horses. In 1826, after the abolition of the Janissary Corps, the cadet corps was abolished and the Kavas Organisation was established in their place. In this study, which aims to provide information about the mission of the cadet corps within the state, we will evaluate the information we have obtained from Ottoman archive documents and research works on the cadet corps, their duties and the crimes in which they were involved.
A Special Protection Unit in the Ottoman State: Harbeciler
Keywords: Late Modern Ottoman History; Yakınçağ Osmanlı Tarihi