DİNAMİK REAKTİF KOMPANZASYON SİSTEMİNİN DAĞITIM TRANSFORMATÖRLERİNE UYGULANMASI ÜZERİNE BİR ANALİZ. - DOĞAN, HASAN VEYSEL (Fırat Üniveristesi, 2020)
Elektrik Dağıtım şebekesinde mesken abonelerini besleyen trafolarda ve hatlarda oluşan kayıplar, dağıtım bedeli adı altında faturalarımıza yansıtılmaktadır. Bu trafolarda trafo verimi ile alakalı demir ve bakır kayıplarının yanı sıra kompanzasyon yapılmadığından dolayı reaktif güç kayıpları da oluşmaktadır. Maalesef bedeli alınan bu kayıplar sadece ekonomik olarak değerlendirilip bu noktalardaki enerji verimliliği ihmal edilmiştir. Tez çalışmamda özellikle bu noktalardaki ihmal edilen reaktif güç kompanzasyonunun, yapıldığı takdirde sağlayacağı faydalar üzerinde durulmuştur. Bunun yanı sıra reaktif güç kompanzasyonu hesaplamaları ve çeşitlerine, güç kalitesi ve önemine, harmonikler konusuna, dağıtım şebekesi kabinlerinden alınan verilerin değerlendirilerek sistemdeki aksaklıklar üzerinde durulmuştur. Ayrıca alınan verilerden abone grupları yük profilleri incelenmiş ve Türkiye geneli bazı çıkarımlar yapılmıştır. Dağıtım trafosu kapasitesi ve ömrünün hesaplanmasına değinilerek, 400 kVA trafonun Ansoft-Maxwell modeli ile simule edilerek omik, endüktif ve doğrusal olmayan yük durumlarında trafo verimliliği değişimi izlenmiştir.

Losses in transformers and lines that feed residential subscribers in the Electricity Distribution Network are reflected to our invoices under the name of distribution fee. In these transformers, besides the iron and copper losses related to transformer efficiency, reactive power losses occur due to the lack of compensation. Unfortunately, these losses are only considered as economic and energy efficiency at these points has been neglected. In my thesis, the benefits of reactive power compensation, which are neglected at these points, are emphasized. In addition to this, reactive power compensation calculations and types, power quality and importance, harmonics, data obtained from distribution network cabinets were evaluated and the problems in the system were emphasized. In addition, groups of subscribers examined data taken from the load profiles and overall Turkey has made certain inferences. The transformer efficiency change was observed in ohmic, inductive and non-linear load situations by referring to the calculation of the distribution transformer capacity and lifetime, by simulating the 400 kVA transformer with the Ansoft-Maxwell model.
An analysis on dynamic reactive compensation system application to distribution tranformers.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği