KÜRESELLEŞME SÜRECİNDE POST FEMİNİZİM - TOPTANCI, HÜSNA CİHAN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Feminizm ve postmodernizm son on yılın en önemli iki siyasal-kültürel akımı olarak ortaya çıktı. Başlangıçta birbirinden uzak duran bu akımların daha sonra sorunlara odaklanma ve çözüm önerileri getirme bağlamında ortak paydada birleştikleri görülmüştür. Feminizm, sosyoloji, politik akım ve etik alanlarından oluşur, temeli ya da temel endişesi daha çok kadın özgürlüğüne dayanmaktadır. Bazı versiyonları geçmiş ve şimdiki toplumsal ilişkilere karşı eleştireldir.Feministler genelde toplumsal cinsiyet ve cinselliğe ilişkin toplumsal inşa olduğuna inandıkları unsurları analiz etmeye odaklanmıştır. Yine çoğu feminist cinsiyet eşitsizliği ve kadın hakları, ilgileri ve kadın sorunlarını araştırmaya odaklanmıştır. Feminist teori toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin doğasını anlamayı amaçlar ve toplumsal cinsiyet politikaları, iktidar ilişkileri ve cinsellik üzerine odaklaşır.Günümüz feminist anlayışı siyasal pratiği evrensel olarak paylaşılan çıkar ya da kimlik etrafında bir birlik sağlamaktan ziyade, giderek bir ittifaklar sorunu olmaya başlamıştır. Bu siyasal pratik kadınların ihtiyaçlarının ve tecrübelerinin çeşitliliğinin çocuk bakımı, toplumsal güvence, konut edinme gibi konulardaki tek bir çözümün tüm öbür konular için yeterli olmayacağı anlamına geldiğini kabul etmektedir. Nitekim bu pratiğin temel öncülü, kadınların bazı ortak çıkarları paylaşmalarına ve ortak düşmanlarla yüzyüze gelmelerine rağmen, bu ortaklıkların hiçbir şekilde evrensel olmadığı tersine, farklılıklarla, hatta çatışmalarla iç içe geçtiğini göstermektedir

Feminism and post feminism are appearing two important political and cultural movements at last ten years. Although this two movements are stay away from each other at the beginning, than they seen that associate with each other at focusing the problems and suggesting solution contexts. Feminism consists of the sociology, political movements and ethic fields, and it is origin based on female freedom. Some versions of feminism are critical to post and today society relationship.Feminists are focused to analyze sex and sexuality which they believe components of social construction. Most feminists are focused on sex inequality, female rights, female interests and female problems. The aim of the feminist theory is find out the nature of sexual inequality and focalize social sexuality politics and politic power relations with sexuality.Recently feminists opinion are rather than provide agreement between identity or benefits which are universally shared political practice, it is problem of agreements gradually. This political practice accept that a single solution on topic of female necessity and variety of their experience like child care, social guaranty and get house not come to mean adequacy on the other topics.Just as basic premise of this practice, although female share same common benefits and meet their common enemy face to face, this partnership by no means what so ever universal, and on the contrary it shows that mixing with differences and conflicts.Key words: Feminism, post-feminism, post-modernisim
Postfeminism during the globalisation process
Keywords: Sosyoloji