ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI İLE ALEKSİTİMİ VE KISA SEMPTOM ENVANTERİNİN İNCELENMESİ - TÜRKOĞLU, ŞAHİN (Fırat Üniveristesi, 2024)
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI İLE ALEKSİTİMİ VE KISA SEMPTOM ENVANTERİNİN İNCELENMESİ Bu araştırma üniversite öğrencilerinde teknoloji bağımlılığının aleksitimi ve kısa semptom envanteriyle ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı ve ilişik arayıcı desende yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2023-2024 güz yarıyılında Dicle Üniversitesine kayıtlı 31284 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemi Epi İnfo programı ile %95 güven aralığı %5 hata payı ile 379 öğrenci olarak belirlenmiştir. Araştırma toplam 379 öğrenci ile tamamlanmıştır. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği (TBÖ), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAÖ) ve Kısa Semptom Envanteri (KSE) kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelikler, ortalama, standart sapma ve Mann Whitney U testi ile Kruskal Wallis kullanılmıştır. Araştırmaya alınan değişkenler normal dağılım gösterdiğinden pearson korelasyon katsayısı ve çok değişkenli doğrusal regresyon modeli kullanılmıştır. Katılımcıların yaş ortalaması 22.49 ± 3.13 olup %43'ü erkek ve %57'si kadındır. Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği puan ortalaması 48.83 ± 15.76, Toronto Aleksitimi Ölçeği puan ortalaması 51.45 ± 9.4, Kısa Semptom Envanteri puan ortalaması ise 62.36 ± 42.06 olarak bulunmuştur. Teknoloji Bağımlılığı Ölçeği puanları ile Toronto Aleksitimi Ölçeği ve Kısa Semptom Envanteri puanları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır (p<0.05). Bu araştırmada, öğrencilerin teknoloji bağımlılıkları orta düzeyde olduğu, olası aleksitimik özellikler taşıdıkları ve psikolojik belirtilerinin de orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Psikolojik semptomların artması ve duyguları ifade etmede güçlük yaşanması, teknoloji bağımlılığı düzeylerini artırdığı, ayrıca psikolojik semptomlar ve aleksitimi düzeylerinin teknoloji bağımlılığı üzerinde önemli bir etkisi olduğu da bulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda psikiyatri hemşirelerinin teknoloji bağımlılığı ile başa çıkmada psikolojik semptomlar ve aleksitimi üzerine odaklanması, üniversitelerde teknoloji bağımlılığı hakkında farkındalığı artırmak için öğrencilere yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin sağlanması, teknoloji bağımlılığı müdahalelerinde psikolojik semptomlar ve duygusal farkındalığı ele alarak daha etkili tedavi stratejilerinin geliştirilmesi ve teknoloji bağımlılığı, aleksitimi ve kısa semptom envanteri ilişkisini inceleyen daha fazla araştırmanın yapılması önerilebilinir.

EXAMINATION OF TECHNOLOGY ADDICTION AND ALEXITHYMIA AND BRIEF SYMPTOM INVENTORY IN UNIVERSITY STUDENTS This study was conducted to examine the relationship between technology addiction and alexithymia and brief symptom inventory in university students. The research was conducted in a descriptive and correlational design. The population of the study consisted of 31284 students enrolled in Dicle University in the fall semester of 2023-2024. The sample of the study was determined as 379 students with 95% confidence interval and 5% margin of error with Epi Info program. The research was completed with a total of 379 students. Personal Information Form, Technology Addiction Scale (TAS), Toronto Alexithymia Scale (TAS) and Brief Symptom Inventory (BSI) were used to collect the data. Percentages, mean, standard deviation, Mann Whitney U test and Kruskal Wallis were used to evaluate the data. Since the variables included in the study showed normal distribution, Pearson correlation coefficient and multivariate linear regression model were used. The mean age of the participants was 22.49 ± 3.13 years, 43% were male and 57% were female. The mean score of the Technology Addiction Scale was 48.83 ± 15.76, the mean score of the Toronto Alexithymia Scale was 51.45 ± 9.4, and the mean score of the Brief Symptom Inventory was 62.36 ± 42.06. There is a significant positive correlation between Technology Dependence Scale scores and Toronto Alexithymia Scale and Brief Symptom Inventory scores (p<0.05). In this study, it was found that students had moderate levels of technology addiction, possible alexithymic characteristics and moderate levels of psychological symptoms. Increased psychological symptoms and difficulty in expressing emotions increased the level of technology addiction, and it was also found that psychological symptoms and alexithymia levels had a significant effect on technology addiction. In line with these results, it may be recommended that psychiatric nurses should focus on psychological symptoms and alexithymia in coping with technology addiction, provide training and counseling services for students to increase awareness about technology addiction in universities, develop more effective treatment strategies by addressing psychological symptoms and emotional awareness in technology addiction interventions, and conduct more research examining the relationship between technology addiction, alexithymia and brief symptom inventory.
Investigation of technology addiction and alexithymia and brief symptom ınventory in university students
Keywords: Hemşirelik